Руски учени разработиха тест за диагностика на рак чрез издишване на въздух

Руски учени разработиха тестова система за диагностика на рак на храносмилателната система, като са анализирали въздуха, издишан от пациента.

Това се съобщава на сайта за обществени поръчки на държавната корпорация „Росатом“.

4,5 млн. рубли (около $60 000) ще бъдат изразходвани за разработването на технологиите и организацията на производството, пише Лента.ru.

Учените предлагат да се започне производство на разработена от тях система, която, според публикувани материали, може ефективно да диагностицира рак. Тестовете имат предимства пред съществуващите чужди технологии. Специалистите от Радиевия институт „Хлопин“ в Санкт Петербург трябва да подготвят техническото задание за организацията на производството.

Системата ще позволи в ранен стадий да се диагностицират злокачествени заболявания на органите на храносмилателната система и да се оцени ефективността на лечението. Тази диагноза се основава на анализ на връзката между изотопите въглерод-13 и въглерод-12, съдържащи се във въздуха, издишан от пациента.

„Такъв диагностичен комплекс ще намали разходите за закупуване на вносно оборудване и консумативи, а главно ще увеличи обхвата на ранната диагностика на най-често срещаните заболявания на храносмилателната система, което значително ще увеличи продължителността и качеството на живот на населението“, се казва в съобщението.

В момента в Русия се използват чужди тестови системи. Отбелязва се, че техният брой е недостатъчен за диагностициране на широко разпространени заболявания на храносмилателната система.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest