Общество

Руски учени откриха бактерии в Арктика, които разграждат нефт

Руските учени откриха в Арктика бактерии, които могат да послужат за основа на препарат за почистване на почвите от нефтопродукти, съобщи министерството на природните ресурси на Руската федерация.

„Специалисти от „Роснефт“ и националния парк „Руска Арктика“ (Архангелска област) в рамките на цялостен съвместен проект „Чиста Арктика“ откриха бактерии, които могат да бъдат използвани за разработване на иновативен препарат за почистване на почвата от нефтени продукти. Уникална особеност на бактериите е, че те разлагат петролни продукти при ниска температура (2-6 градуса)“, се казва в доклада, цитиран от РИА „Новости“.

Както пояснява министерството, микроорганизмите са били открити от учените при вземане на проби от замърсена почва на остров Земята на Александър. На тази територия подземните води образуват така наречените „миграционни зони“ на нефтопродукти, които впоследствие попадат в морето.

„Тъй като мащабът на замърсяването с нефт може да бъде огромен и процесът на самопочистване на почвата е дълъг, биотехнологичните методи за възстановяване на почвата, които в момента изучаваме в архипелага на Земя на Франц Йосиф, придобиват изключително важна роля“, заяви Дмитрий Крюков, ръководител на цялостния научен проект „Чиста Арктика“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest