Руски учени направиха компютърна симулация на нова версия за създаването на Луната

Руски учени потвърдиха чрез компютърна симулация, че Луната може да е възникнала паралелно със Земята, а не в резултат на сблъсък на нашата планета с небесно тяло.

Това обяви в интервю за ТАСС изпълнителният директор по перспективни научни програми на „Роскосмос“ Александър Блошенко.

„През последните години руските учени изложиха и обосноваха нова концепция, според която Луната се е образувала едновременно със Земята като двойна система в резултат на фрагментация на облак прахови частици“, каза Блошенко. Той добави, че тази хипотеза е потвърдена от резултатите от компютърната симулация.

Специалистът отбеляза, че Луната е само с 13 млн. години по-млада от Земята, чиято възраст се изчислява на 4,5 млрд. години.

Блошенко припомни, че доскоро хипотезата за появата на Луната в резултат на сблъсък на Земята с голямо космическо тяло с размерите на Марс се считаше за най-надеждната. В резултат на това огромната маса земна материя и част от материала на небесното тяло, сблъскало се със Земята, се разтопили. Те били изхвърлени в земна орбита, където образували компактно тяло, превърнало се в Луната.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest