Общество

Руски учени изобретиха дронове, които излъчват 5G

Специалисти на Томския политехнически университет (ТПУ) заедно с колегите си от Катар създадоха система за дронове, която ще позволи използването им като 5G комуникационни кули

Това съобщи агенция ТАСС, като се позова на информация от пресслужбата на университета.

Разработката на руските и катарските учени ще позволи на дроновете не само да разпространяват 5G, но и да зареждат дистанционно батерии. Както бе отбелязано, енергията и информацията ще се предават по радиочестоти, така теглото на устройството няма да бъде увеличено. Очаква се такива дронове да бъдат използвани за разширяване на зоната на покритие на 5G и за предаване на сигнали на обществени събития и на места, където е невъзможно да се установи наземна кула, пише „Лента“.

„Ниската цена, гъвкавостта при използване и високата степен на мобилност, всичко това са предимства на системите за БПЛА в сравнение със стационарните наземни базови станции“, казва Таринду Перер, един от разработчиците. Според него изобретението може да се използва за обезпечаване на мероприятия в областта на управление на бедствията, обществена безопасност, както и при спасителни операции.

Националният проект „Наука“, който трябва да бъде реализиран в Русия до 2024 г., предвижда ръст на броя на вътрешните разработки и патенти за изобретения. Общо над 625 млрд. рубли (около $8,5 млрд.) ще бъдат отделени за неговото изпълнение. Това включва също създаването на 15 научни и образователни центъра от световна класа в страната, въвеждането в експлоатация на научни съоръжения от клас „мегасайънс“ и формирането на цялостна система за обучение на научни и научно-педагогически кадри.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest