Руски танк срещу турския си „колега“

В интернет се появи видеоклип, демонстриращ маневреността и огневите характеристики на танка.

Той е проектиран върху шасито на едноименната бойна машина на пехотата, която е своеобразна платформа за създаване на различни видове бойна техника.

В Русия на Международния военно-технически форум „Армия -2018“ за първи път бе представен лекият амфибиен танк „Спрут-СДМ1“, който е допълнителна разработка на самоходното противотанково оръдие 2С25M, предаде „Российская газета“.

Ако ги сравним, веднага можем да отбележим предимството на руската машина във въоръжението. Мощното 125-мм оръдие 2А75-1 е способно да изстрелва различни снаряди, които са част от боеприпасите на основните бойни танкове Т-80 и Т-90. Освен това е възможно да се използват управляваеми ракети 9M119M1, проникващи в броня с дебелина до 850 мм, покрити с динамична защита, както и модификации с фугасни бойни части.

Характеристиките на конкуренцията в това отношение са по-скромни: има 105-мм оръдие, между другото, може да използва и управляеми ракети. Закупените в Украйна „Фаларик“ обаче проникват на само до 550 мм.

„Спрут“ разполага и с по-мощни картечници: освен коаксиалната 7,62-мм картечница, на купола е инсталирана още една от същия калибър. Tulpar е оборудван само с 7,62-мм картечница, сдвоена с основното оръдие.

И двата танка са оборудвани с модерни системи за управление на огъня с топловизьори, лазерни далекомери и цифрови балистични изчислители. Командирите получават и панорамни прицели. Освен това на „Спрут“ има автоматично съпровождане на целта, което значително улеснява работата.

По отношение на защитата и двете машини са приблизително равни, но руската тежи 21 т, а турската – 10 т повече.

Характеристиките на мобилността също са същите, на път те са в състояние да достигнат скорост до 70 км/час. Нашият танк обаче плава добре, което привлича вниманието на военните от много държави.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest