Руски снайпери отблизо: най-мощният срещу най-далекобойния

На оръжейния пазар има снайпери, които са трудни за намиране и малцина са ги тествали на стрелбище или в битка.

СВЛК-14С и АСВК са създадени в началото на 2000-те – това са оръжия с голям калибър, проектирани за поразяване на цели на 2 км разстояние. Но кой е по-добър и защо?

СВЛК-14С или „Сумрак“

Всичко в този снайпер е направено така, че да увеличава точността му.СВЛК-14С

СВЛК-14С „Сумрак“lobaevarms.com

Първо, този автомат има подобрена весия на 10,3-мм патрон .408 CheyTac с по-голям обем и по-висока скорост. Няма пълнител, а в цевта се поставя само един патрон, за да се намали броят на механизмите и да се увеличи точността.

Прикладът е направен от въглеродни влакна, като всъщност е смесица от пластмаса, фибростъкло и кевлар, проектиран да направи това оръжие по-надеждно, тъй като има стоманена цев с дължина 900-мм и голям откат.

Тези патрони могат да пробият метална плоча с дебелна 3 см. Представете си какво би се случило, ако такъв патрон порази врага. Никоя броня няма да помогне.

Снайперът е проектиран за спорт и стрелба на екстремно дълги разстояния. Той е по-скоро луксозна играчка, отколкото инструмент за убиване, който да елиминира терористите в Сирия.

„Сумрак“ вече има няколко рекорда, като сред тях е стрелба от разстояние от над 2.5 км и прицелване от 4.2 км.

Тежи над 10 кг без прицелите, които са 2-4 кг.

Всеки „Сумрак“ струва над 37 000 евро без мерник и може да бъде поръчан на сайта на LobaevArms.

АСВК, най-мощната пушка на Русия

АСВК е руският аналог на натовския автомат с .50 BMG патрони. И все пак калибърът е малко по-различен, защото руският има 12,7×108-мм патрони с мощност 17 000 джаула, които с лекота пробиват 20-мм стоманена плоча на 500 м разстояние. Той е с 2000 джаула по-мощен от американския.Виталий Кузмин

АСВК е снайперска пушка, създадена по системата „булпап“, а пълнителят е зад приклада.

Това дава възможност значително да се намали дължината на цевта, докато размерите на автомата си остават същите.

АСВК е голямо и мощно оръжие с пълнител с 5 патрона. И все пак той има една голяма слабост – точността. Има 2 MOA (минута от ъгъла – отклонението при изстрел) – този индикатор показва, че може да се поразяват само големи цели на 1 км разстояние, тъй като куршумът може много да се отклони от целта.

„Разликата между двата снайпера е в тяхната цел – първият е луксозна спортна пушка, направен е за хора, които прекарват уикенда на стрелбището, а вторият е създаден за армията. За първи път се използва по време на Руско-грузинската война през август 2008 г. за ликвидиране на личен състав в леки бронирани превозни средства“, каза Иван Александор, майор от резерва и бивш снайперист, участвал в специални операции на руските единици (той помоли да не споменаваме в коя дивизия).

Според него АСВК е създаден като оръжие, което да убива, без значение коя част от тялото порази. Освен това има достатъчно огнева мощ, за да „изключи“ двигател на кола, когато я порази. Но същевременно има ниска точност.

„Поразява големи цели като лека бронетехника. Няма значение къде точно ще удари. Това 12,7×108-мм оръжие нанася достатъчно щети, за да унищожи кола или да ликвидира човека в нея“, добави снайперистът.

Всеки струва колкото „Сумрак“ (около 37 000 евро). Това е подобно на цената на чуждестранните му конкуренти, като Barret или Accuracy International.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest