Общество

Руски ракети и дронове попаднаха в класация за най-добрите военни технологии на годината

Френският портал meta-defense анализира военните технологии по света в геополитически контекст.

Взети са предвид не само характеристиките на оръжията, но и това доколкото въпросните разработки са повлияли на отбранителните стратегии на различните страни. Пълният списък се състои от десет точки, като към момента е публикувана първата част, пише „Российская газета“.

Атомни подводници

През 2021 г. бе нарушено табуто на 5-мата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН за продажба на атомни подводници на трети страни. Австралия прекрати договора за разработването на 12 конвенционални подводници тип Shortfin Barracuda от френска компания и избра американски и британски атомни подводници. След това вратите към международния пазар се отвориха за много страни, желаещи да се въоръжат с атомни подводници.

Хиперзвукови ракети

Големите постижения на Русия при създаването на ракетите „Кинжал“ и „Циркон“ направиха хиперзвуковите оръжия приоритетни за главните армии по света. В момента се работи по не по-малко от пет програми, насочени към създаване на този вид въоръжение до 2024 година. Руските хиперзвукови ракети създават сериозни проблеми за чуждестранните ВМС. Нито една от съвременните корабни зенитни системи не може да ги прехване.

Авиационната ракета „Кинжал“ може да лети и маневрира със скорост от над 12 хил. км в час. Обсегът на полета ѝ съставя над 2000 км, което дава възможност на самолета-носител да не навлиза в зоната на действие на вражеската ПВО.

От своя страна хиперзвуковата ракета „Циркон“ може да достигне скорост от 9 Маха. Тя е в състояние да поразява надводни и наземни цели на разстояние повече от 1000 километра.

Конкуренция между F-35 и Rafale

Френският изтребител F-35 и Rafale тази години за първи път надмина по поръчки американския си конкурент F-35. В рамките на пет договора бяха придобити 146 самолета. Същевременно САЩ продадоха 100 машини по два договора.

Комплексът за активна защита Trophy

Интересът към комплексите за активна защита расте по цял свят. И тук френският портал дава първото място на израелската система Trophy. Тя се е доказала безупречно в хода на многогодишния конфликт с Палестина. Нито един танк Merkava Mk IV, оборудван с нея, не е загубен в боя. Много страни се интересуват от придобиване на Trophy.

Бойни дронове

Междувременно докато европейците работят по моторизирането на дроновете European MALE RPAS, голям брой държави работят върху създаването на ново поколение дронове. Те са предназначени за съпровождане на бойни самолети и са сравними по характеристики с тях. Тук порталът споменава руския безпилотен летателен апарат „Охотник“. Той впечатлява с излетна маса от 20 т и обхват на полета до 4000 км (според други източници – до 6000 км).

„Охотник“, създаден по схемата „летящо крило“, трябва да се превърне в първия руски тежък ударен безпилотен летателен апарат. Той използва технологиите на изтребителя от пето поколение Су-57, на който дронът ще бъде придружител. В бъдеще С-70 може да се използва за масивни набези с пилотирани самолети.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest