Руски лучени кюфтета: толкова вкусни, че ще ви разплачат!

Ако семейството ви не обича лук, дайте им втори шанс с тези здравословни и питателни кюфтета

През XVI-XVII в. чуждестранните пътешественици, които посещават Русия, твърдят, че руснаците винаги миришат на лук и чесън. Някои хора първоначално не харесват лука, но с времето свикват с него. Така или иначе той е задължителен в повечето руски ястия.

Освен това някои ястия са посветени само на тази конкретна съставка. На Възнесение Господне например се правят баници с пресен лук, защото това е времето в началото на май, когато в зеленчуковата градина се появяват първите листа на лука.

Датата 20 септември, когато в православна Русия се чества празникът на евангелист Свети Лука, традиционно се нарича Луков ден. Разбира се лукът няма нищо общо с паметта на Свети Лука, но на този ден традицията повелява да се готвят ястия с лук: печен лук, тюря (супа, приготвена от хляб, лук и вода или квас), както и пироги с лук.

По време на Великия пост, когато яденето на месо не е позволено, лучените кюфтета са идеално ястие, защото приличат на месни, но в тях няма месо. В същото време тези евтини кюфтета могат да се включат във вегетарианска диета.

Освен това могат да бъдат и много полезни за здравето, ако се разболеете от грип. Когато бях дете, баба ми вярваше, че лукът и чесънът могат да помогнат за изграждането на резистентност към всяка болест и са важни за доброто здраве. Тя ми правеше лучени кюфтета, за да се възстановя от настинка, и това наистина помагаше.

За тази рецепта, освен лук, ще ни трябват грис, боб и подправки. Гарнитурата може да бъде всичко, което искате, като се започне от картофено пюре до елда. И ако намерите още 20 минути, можете да направите вкусен сос – например сос от гъби, домати или задушено кисело зеле.

Лучените кюфтета имат пикантно-сладък вкус. Рецептата е проста и бърза – приготвянето ѝ няма да отнеме повече от 20 минути и скоро ще можете да се насладите на питателна храна или леко мезе.

Необходими продукти:

Олга Бровкина

  • 5 големи глави кромид лук
  • 1 чаша сварен боб
  • 50-70 г грис
  • 2 супени лъжици вода (за предпочитане от сварения боб)
  • Сол, черен пипер, олио

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на малки кубчета. Най-добрият вариант е да нарежете първо лука на големи парчета навън на чист въздух, за да избегнете ефекта на разплакването, или пък да сложите вентилатор до себе си.Олга Бровкина

След това добавете сварения бял боб към нарязания лук. Можете да използвате боб от консерва вместо да го варите у дома. Това няма да развали ястието и ще спести много време. Също така ви предлагам да добавите малко от течността от боба.Олга Бровкина

Нарежете едно голяма скилидка чесън и я добавете в купата.Олга Бровкина

Сега смелете всичко заедно с помощта на блендер, за да постигнете хомогенност.Олга Бровкина

Добавете гриса. Ако нямате грис, използвайте брашно. Това е необходимо, за да може лучената смес да се слепва и да я слагате с лъжица в тигана. Добавете подправки и сол. Разбъркайте добре. Оставете сместа пет минути, нека грисът да втаса малко.Олга Бровкина

Загрейте тигана на висока температура, сипете олиото и с помощта на супена лъжица разпределете сместа върху тигана на малки порции, както се вижда на снимката.Олга Бровкина

Запържете кюфтета от двете страни на слаб огън.Олга Бровкина

Лучените кюфтета ще изглеждат като малки палачинки. За предпочитане е след пържене да ги сложите върху салфетки, за да оцедят от излишната мазнина.Олга Бровкина

Тези лучени кюфтета са вкусни и топли, и студени. Могат да се консумират с пресни зеленчуци, майонеза, заквасена сметана, кетчуп, доматен сос и дори сос бешамел.

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest