Общество

Руски лекар съветва да се пеят народни песни след боледуване от COVID-19

За пациентите, преболедували от коронавирус, е важно да се върнат към предишия режим на сън и бодърстване, пълноценно хранене и прием на витамин D, както и физическа активност.

За възстановяване на белите дробове е добре да се пеят народни песни, сподели пред РИА „Новости“ ръководителят на отдела за клинически изследвания на Централния научноизследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор Хадижат Омарова.

По нейни думи за пациентите, преболедували от коронавирус, е особено важно да възстановят режима си на сън и будуване. Освен това след вируса хората често се сблъскват с хиподинамия, тъй като много от тях по време на COVID-19 практически не се движат поради слабостта, а след това, без да се възстановят напълно, тръгват на работа и седят пред компютрите по цял ден. Затова физическата активност трябва да присъства непременно и да бъде редовна, с бавно и постепенно увеличаване на натоварването, поясни Омарова.

По нейни думи за възстановяване на белите дробове е много полезно да се пеят народни песни на чист въздух, като трябва да се изпълняват не много силно и в удобна тоналност.

„Протичането на постковидния синдром при всички е различно, затова няма универсален метод на лечение. Разбира се, желателно е програмата по рехабилитация да се подбира индивидуално, [хората] навреме да се обръщат към специалистите“, подчерта експертът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest