Руски картофени палачинки с гъби и кисели краставички – ще останеш без думи

Това традиционно ястие „кокорки“ от Тверска област възкресява забравен начин за приготвяне и наслада от вкуса на картофеното пюре.

Картофите влизат в Русия по времето на Петър Велики, в края на XVII век. Това ново растение от американския континент за първи път става познато в регионите край Санкт Петербург и Москва, а Тверската провинция е един от тях.Юлия Мулино

Първоначално кокорки е било името на обикновен пшеничен хляб – основната храна на бурлаците по време на тежките дълги пътувания по Волга. По-късно името е дадено на палачинките от картофи. В наши дни кокорки са картофени палачинки, запечени във фурната и покрити отгоре със сметана.

В нашия случай съм използвала класическата комбинация от продукти, за да бъде ястието ни автентично. Ще има обаче и съществена корекция, която да подчертае оригиналния вкус. Силно препоръчвам да използваш следния трик, за да направиш кокорките по-вкусни. Основната съставка със сигурност са варени картофи. Докато се варят, добави лук и дафинов лист. Вареният лук звучи страшно, нали? Не се притеснявай! Лукът ще стане толкова мек, че ще изчезне в картофеното пюре и ще бъдеш изненадан от невероятния вкус, който придава на ястието. Към картофеното пюре добавих и чесън на прах.

Друго важно нововъведение е начинът за оформяне на палачинките кокорки. Картофите се слепват от брашното и яйцето. За да станат кокорките меки, не използвай много брашно. Доста трудно е обаче да се направят хубави кръгли питчици от мекото тесто, а оформянето е от решаващо значение. Използвах шприцове за сладкиши, както за картофено тесто, така и за заквасената сметана. Само на пръв поглед е сложно, всъщност това спестява времето ти и прави процеса малко по-подреден. Една важна забележка за заквасената сметана – тя трябва да е доста мазна – около 35%. Затова използвам крем фреш.

Традиционно кокорките се гарнират с прясна зеленина и кисело мляко. Най-добрият начин да ги сервираш е с гъби и кисели краставички. Избрах любимите си сезонни гъби лисички (познати в България като гъби пачи крак). Кокорките могат да се сервират като топло предястие или гарнитура към месо или риба.

Сигурна съм, че ти ​​и семейството ги ще оцените разкошния им вид, меката текстура и кремообразния, но изразен вкус.

Необходими продукти:

Юлия Мулино

  • 8 малки картофа
  • 2 яйца
  • Брашно – 50 г
  • Мляко – 50 мл
  • Масло – 40 г
  • Бял лук – 1 главичка
  • Заквасена сметана (35%) – 200 г
  • Чесън на прах – ½ чаена лъжичка
  • Сол
  • Дафинов лист

За лисичките:

  • Пачи крак – 200 г
  • Бял лук – 1 глава
  • Масло – 25 г
  • Зехтин
  • Сол
  • Пипер
  • Дафинов лист

Начин на приготвяне:

Обели картофите и лука, нарежи ги на равни четвъртинки. Юлия Мулино

Сложи картофите и лука да се варят в подсолена вода и добави дафинов лист. Вари ги близо 20 минути, докато омекнат.Юлия Мулино

Изцеди водата, махни дафиновия лист, пасирай картофите и лука на пюре, докато получиш гладка маса.Юлия Мулино

Добави маслото, горещото мляко и чесъна на прах към картофите и остави сместа да се охлади.Юлия Мулино

Нарежи белия лук и запържи в смес от масло и зехтин. Гъбите се измиват старателно и се подсушават с кърпа. Добави ги към вече омекналия и златист лук. Задуши лисичките за около 15 минути.Юлия Мулино

Когато картофената смес се охлади, добави брашното и яйцето. Разбъркай всичко до получаване на хомогенна маса.Юлия Мулино

Постави картофената смес в шприца за сладкиши и я изстискай, образувайки кръгли питки върху хартия за печене.Юлия Мулино

Повтори същото с крем фреш, като го нанасяш върху картофените палачинки.Юлия Мулино

За да придам на кокорките златист оттенък, преди да ги сложа фурната ги намазвам отгоре със смес от един жълтък и чаена лъжичка мляко. Работи внимателно с мека четка, за да запазиш формата им.Юлия Мулино

Печи кокорките  близо 30 минути на 175°С.Юлия Мулино

Сервирай ги топли с кисело мляко, лисички, кисели краставички и зеленина. Да ти е сладко!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest