Руски инженери проектират влак по технологията МАГЛЕВ, който развива скорости от над 500 км/ч

Московският институт по топлотехника (МИТ, част от „Роскосмос“) разработва влак на магнитна левитация, който може да работи и в безпилотен режим.

Това съобщи пред ТАСС генералният конструктор на МИТ, академик на Руската академия на науките и Герой на труда на Русия Юрий Соломонов.

„Целта на проекта е на базата на експериментален комплекс да се създаде пълноразмерен демонстрационен модел на електрически подвижен състав (ЕПС) за проверка и потвърждаване на основните технически характеристики на новите технически решения, свързани с въвеждането на технологията МАГЛЕВ (влак на магнитна левитация)“, каза Соломонов.https://t.me/bograta/3905?embed=1

Според генералния конструктор на МИТ проектът е дълбока модернизация на създадената в началото на 2000-те години монорелсова транспортна система. Движението на състава ще се осъществява по метална ходова лента. Влакът ще може да работи както в безпилотен режим, така и с минимално участие на машиниста.

„В момента тече изготвяне на съставните части и електрооборудването на макета на ЕПС. Предполагаемият срок за начало на ходовите изпитания е третото тримесечие на тази година“, добави Соломонов.

Според резултатите от изпитанията ще бъде взето решение за започване на пълномащабни работи по серийното производство на нов тип монорелсови транспортни системи и тяхното приложение в регионите на страната.

Tехнологията МАГЛЕВ

Според открити данни технологията МАГЛЕВ предполага движение на влак под управлението на силата на електромагнитното поле. За разлика от традиционните влакове, в процеса на движение той не докосва повърхността на релсите.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest