Руски и сирийски командоси „ликвидираха“ вражески диверсанти край пристанище Тартус

Подобни учения позволяват да се установи бойна координация между войските на Русия и Сирия във водите на стратегически важното пристанище Тартус.

Постоянното присъствие на руски военни кораби в този регион е гаранция за сигурността в Източното Средиземноморие, пише ТВ „Звезда“.

Във водите на руската военноморска база в Тартус се проведоха съвместни учения на сирийските военноморски сили и руския флот. Целта е да се заловят диверсанти, които искат да атакуват стратегически важно пристанище, в което, според легендата, е заложено самоделно експлозивно устройство на дъното на водната зона.

За минути подразделението на противодиверсионните сили и средства е вдигнато по тревога, извършено е хвърляне на граната, бойни плувци се потапят във водата от борда на катера „Раптор“ и продължават активното търсене на диверсионната група. Двама диверсанти са унищожени на място, а други двама са заловени и взети на борда на „Раптор“.

В рамките на учението руският противоминен кораб „Иван Антонов“ получи задачата да открие подводници и плаващи мини и да освободи канала за противодиверсионния катер „Кинел“ и патрулния „Раптор“. Едната от откритите мини е взривена, а другата е простреляна от картечница.

„Трябва да вземем предвид морските вълни, скоростта на кораба и посоката на вятъра“, обяснява Николай Иванченко трудността на работата в морето на стрелците от морския миночистач „Иван Антонов“.

Подобни учения позволяват да се установи бойна координация между войските на Русия и Сирия във водите на стратегически важното пристанище в Тартус. Руската военноморска база и постоянното присъствие на руските военни кораби в този регион е гаранция за сигурността в Източното Средиземноморие.

„Днес се проведоха съвместни тактически учения на ВМС на САР и на Военноморските сили на Руската федерация, по време на съвместните тактически учения бяха оработени въпросите за универсалната отбрана на сборния пункт Тартус“, коментира Вячеслав Родионов, ръководител на сборния пункт в Тартус.

„Всички цели на планираното учение са постигнати, ВМС на САР и ВМС на Русия успяха да опазят и защитят морската база в Тартус“, подчерта той.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest