Руски десантчици станаха първите в света, скочили в Арктика от височина 10 км

Руски десантчици са първите в историята, скочили от самолет Ил-76 на височина от 10 000 м, в арктически условия над архипелага Земя на Франц Йосиф, съобщиха от департамента за информация и масова комуникация на министерството на отбраната на Руската федерация.

„Три екипажа на военнотранспортната авиация осъществиха скок на десантните подразделения на Въздушнодесантните войски, включително за първи път това се случи от 10 000 м в арктическите ширини. Освен това екипажите на самолета Ил-76 кацнаха на най-северното летище ‘Нагурское’ на остров Земя Александър на архипелага на Земя на Франц Йосиф“, уточниха от ведомството, цитирано то РИА „Новости“.

По време на маневрата е изпробвано оборудване за кацане от голяма височина, включително парашутни системи от ново поколение, индивидуално оборудване за кислород на парашутистите, навигационно оборудване, специално снаряжение и униформи за екстремни арктически условия.

„Разбира се, изпълнението на подобна задача доскоро по принцип беше малко изследвано. За да се осигури кацане на десантчиците от голяма надморска височина, летателният екипаж на Военно-транспортната авиация (ВТА) проведе подходящи тренировки и учения в пунктовете за постоянна дислокация. Преди това екипажите отработиха полети на надморска височина от 10 000 м в съответните режими“, каза командирът на ВТА генерал-лейтенант Владимир Бенедиктов.

Според него по време на такива тренировки се изучава поведението на самолета, неговата управляемост, работата на авиационното оборудване и силовите установки, тъй като на голяма надморска височина полетът в необходимата конфигурация за скок с парашут има много особености. В допълнение, изпълнението на скок от голяма височина в арктическите ширини представлява допълнителна сложност за екипажа и навигационната служба, тъй като полетът се извършва над терен без ориентири при липса на наземни навигационни средства, добави Бенедиктов.

„В същото време беше необходимо да се изпълнят всички параметри на полета и точно в определеното време да се отиде точно до определената зона за кацане, като се вземат предвид променящото се нестабилно време и режима на вятъра“, каза той.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest