Общество

Руската вяз: тази древна славянска писменост отново набира популярност в Русия

Този декоративен вид писане, който отдалече напомня на баркод, запознава руснаците с изкуството на калиграфията и помага на чужденците да научат руски език.

През 2019 г. в Ярославъл се появява калиграфско сдружение: художниците Александър Абросимов и Евгений Фахрутдинов се заемат да изрисуват арката на жилищна сграда с редове от поезията на Йосиф Бродски, като използват руското везано писмо, известно още като вяз. Калиграфският арт обект, който става най-големият в града, показва, че най-руската писменост е неотемна част не само на декорирането на православните храмове, но и на уличното изкуство.

@iamfromfuture

Сред достойнствата на руската вяз са лекотата на изпълнение, достъпността за разбиране (в сравнение с по-сложните видове писане, като курсивното писмо), както и балансът на информационните и дизайнерските функции.

Автор: Екатерина Волкова

Автор: Екатерина ВолковаЦентър за изкуството на калиграфията „От Аз до Ижица“

Как везаното писмо ще помогне при овладяването на руския език

В Русия вяз се използва като начална форма на обучение по писане, четене и броене (числата по това време се обозначават с букви) и като първи етап в разбирането на всички видове руска писменост, казва основателят и художествен ръководител на петербургската школа по калиграфия „От Аза до Ижица“ Пьотър Чобитко.

Пьотър Чобитко

Пьотър ЧобиткоЦентър за изкуството на калиграфията „От Аз до Ижица“

На чужденците везаното писмо може да помогне и при изучаването на руската писменост. Сред учениците в школата на Чобитко има жители на Канада, Германия, Полша, Кипър, Финландия, Великобритания, Израел, САЩ, Латинска Америка и Австралия.

Център за изкуството на калиграфията „От Аз до Ижица“

„Веднъж при нас дойдоха група араби и поискаха да практикуват калиграфия. Тогава им казах: „Извинете, но аз не познавам арабската писменост“. А те ми отговориха: „А на нас не ни и трябва това, вие ни учете на вашето писмо. Вашата писменост са нашите куфи (куфийската писменост е един от най-старите видове арабска писменост, създадена в края на VIII век и изиграла голяма роля в развитието на цялата арабска калиграфия). „На Изток ясно очертаните геометрични форми на знаците имат структурна основа, подобна на нашата писмена“, казва Пьотър Чобитко. „Освен това сред моите ученици имаше много китайци, които изучаваха руска калиграфия. Те бяха отлични по везаното ни писмо, а след това вече усвояваха устава и полуустава [други шрифтове]. Според тях руската калиграфия има много общо с китайската“.

Автор: Елена Клементиева

Автор: Елена КлементиеваЦентър за изкуството на калиграфията „От Аз до Ижица“

Според Чобитко руското везано писмо е своеобразен пропуск към изкуството на калиграфията като цяло. То е леснодостъпно за възприемане и затова привлича както деца, така и възрастни.

Автор: Дария Джемс-Леви

Автор: Дария Джемс-ЛевиЦентър за изкуството на калиграфията „От Аз до Ижица“

„Когато човек започне да разбира везаното писмо, той открива цялата красота на руския език“, казва Чобитко.

Корените на руското везано писмо

Орнаменталното везано писмо се появява в средата на XI век във Византия, но процъфтява в славянските държави. Причината е, че буквите в гръцката азбука не позволяват да се разкрие напълно потенциалът на ключовия елемент на везаното писмо – мачтовата лигатура (свързването на правите елементи на буквите). В това отношение кирилицата е неописуемо по-богата, тъй като е поела цялата гръцка азбука и я е допълнила с „автентични“ букви за обозначаване на звуци, характерни за старобългарския език, използван от славянските народи. Така че за един калиграф кирилицата и везаната писменост са „гора“ от мачти и 400-600 лигатури.

Камбанарията на Иван Велики (Московски Кремъл)

Камбанарията на Иван Велики (Московски Кремъл)Алексей Майшев/Sputnik

Сред южните славяни първите точно датирани примери за използване на везаното писмо датират от първата половина на XIII век. Най-древният е победният надпис на цар Иван Асен II върху мраморна колона в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново (България, 1230 г.).

Колоната на Иван Асен II във Велико Търново

Колоната на Иван Асен II във Велико ТърновоSvik (CC BY-SA 3.0)

През XIV век. южнославянското везано писмо става по-богато и по-интересно от византийското. Първо това може да се види в грамотите – в имената и титлите на българските царе и сръбските крале, а по-късно и във всички южнославянски ръкописи, отбелязва руският палеограф Вячеслав Шчепкин. Падането на тези държави спира развитието на техниките за писане, но през XV в. се появява румънското везано писмо, основаващо се на югославското. Такъв „преход“ в писмената реч очевидно става благодарение на манастирите в атонската Света гора.

Камбаната на Савино-Сторожевския манастир

Камбаната на Савино-Сторожевския манастирСвободни източници

В Русия вяз се появява в края на XIV век, а през XV в. вече е широко разпространена в Новгород, Псков, Твер, Москва, както и в манастира Троице-Сергиева лавра, който става център на руската писменост. До края на XV век тя става най-широко използваната в Русия.

„Апостол“ – първата печатна книга на РусСвободни източници

След това обаче през 1708-1711 г. Петър I извършва реформа на руската азбука и въвежда граждански шрифт, близък до западния. От този момент нататък руското везано писмо се запазва главно сред староверците, които се съпротивляват на държавните нововъведения.

От храма до рекламата

И. Я. Би­ли­бин. Пла­кат:

И. Я. Би­ли­бин. Пла­кат: „Историческо изложение на предметите на изкуството в полза на ранените и гладните“, 1904 (фраг­мент)Свободни източници

До края на XIX в. везаното писмо се използва за оформление на църковни книги, икони и интериор на храмове. Революция в тази сфера прави творческото сдружение „Светът на изкуството“ (1898-1927), чиито художници решават да преоткрият художественото значение на античната шрифтова графика.

Календар за 1927 г., Иван Билибин

Календар за 1927 г., Иван БилибинСвободни източници

„[Руският художник и илюстратор на книги] Иван Билибин започва да използва везаното писмо при оформление на книги, реклами и плакати. Интересни декоративни ефекти, основани на комбинация от везаното писмо и елементи, характерни за стила сецесион, създава художникът Михаил Врубел. В същото време Виктор Васнецов, главният художник на руските приказки, използва везаното писмо при декорирането на събори и дори при оформянето на марки“, казва Пьотър Чобитко.

Пощенска марка

Пощенска маркаСвободни източници

Той отбелязва, че в началото на XIX и XX в. везаната писменост окончателно напуска църковната употреба, за да поеме към по-големи широти, прониква в типографията, започва да се използва в оформлението на книги и в декоративно-приложното изкуство.

Автор: Наталия Пелих

Автор: Наталия ПелихЦентър за изкуството на калиграфията „От Аз до Ижица“

Пьотър Чобитко и неговите ученици допринасят за възраждането на калиграфията в Русия през XXI век. През 2008 г. участват в организирането на първата международна изложба на калиграфията в Санкт Петербург. На следващите изложби в Москва, Новгород, Санкт Петербург и Талин специално място е отделено на руската писменост и най-вече на вяз: така тя възвръща популярността си. Декоративност, орнаменталност, специален ритъм и структура вдъхновяват дизайнерите и везаното писмо започва да се появява навсякъде – от опаковки и бижута до интериорен дизайн на частни къщи и обществени пространства.

@abrosimov_a_a

В същото време уличните художници и графитисти, които вече са изчерпали западните теми, също започват да използват везаното писмо в своите произведения.

@dmitrnorte

Някои от тях, като Покрас Лампас, се опитват да комбинират западната готика с руската писменост: и двата вида писане предполагат използването на широка четка. Така че днес везаното писмо действа като своеобразен материал за експерименти в калиграфията.

автор: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest