Руската военна индустрия започна тестове на нов ударен хеликоптер

„Вертолеты России“ започнаха летателни изпитания на най-новата версия на транспортния боен хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН.

„Националният център за вертолетно инженерство стартира полетите. Води се активна работа върху новия локатор, за да влезе в серийно производство до есента. Успоредно с опитно-конструкторските работи (ОКР) тече и строителството на вертолетите. По-късно към полетите ще се включат още две машини от този тип“, каза пред РИА „Новости“ ръководителят на холдинга Андрей Богински. Той уточни, че първият етап на изпитанията се планира да приключи през ноември.

Вертолетът е оборудван с ново пилотажно-навигационно оборудване: многофункционалните цифрови дисплеи в него са комбинирани с аналогови прибори. Кабината за екипажа и основните агрегати са защитени от нова броня от титаниева сплав. Подът и страните на товарното отделение – до нивото на илюминаторите – са покрити с броня от кевлар, пише „Российская газета“.

Основната характеристика на Ми-8АМТШ-ВН е новото му въоръжение – по-специално две окачени на ферми курсови крупнокалибрени картечници. Очаква се министерството на отбраната да получи първата партида от десет нови вертолета през 2020-2021 година. С тях ще бъдат оборудвани части със специално предназначение.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest