Общество

Руската православна църква предприема превантивни мерки

Във връзка с пандемията от коронавирус Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил даде безпрецедентна в новата история на Руската православна църква инструкция, касаеща мерките за безопасност в църквите.

При причастия сега след всеки вярващ лъжичката ще бъде почиствана с „напоен със спирт плат (с редовно напояване)“ и след това ще бъде потапяна във вода, а водата ще бъде изхвърляна“. Както сподели пред „Интерфакс“ лидерът на синодалния Отдел по взаимоотношения на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда, такава практика е битувала в дореволюционна Русия в период на епидемии.

Последващото отпиване на вино от миряните ще се дава само в еднократна посуда. Такава препоръка даде Светият синод миналата седмица.

След причастието „за избърсване на устните“ ще се използват не кърпи, а хартиени салфетки, които по-късно ще бъдат изгаряни. Миряните бяха призовани да се въздържат от целуването на чашата.

Ще бъдат използвани още еднократни ръкавици и клечки за уши за миропомазване.

След приключване на литургията от Църквата призовават вярващите временно да не целуват кръста, а на свещенослужителите – да не подават ръце за целуване.

Патриархът предупреди, че тези мерки ще се вземат до промяна в епидемиологичната ситуация в положителна посока. Те са в името на грижата за хората, а също и в отговор на изискванията от санитарните власти, „със запазването на твърдата вяра в действието на доброто Божие провидение и в Божието всемогъщество“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest