Общество

Руската компания ZALA Aero разработи дрон с вертикално излитане

Комплексът излъчва видео поток в HD-формат, което позволява на оператора на наземната станция да преглежда кадрите.

Руският производител на безпилотни летателни апарати (БЛА) ZALA Aero (част от групата на компанията „Калашников“ към държавната корпорация „Ростех“) разработи и изпробва безпилотна въздушна система с възможности за вертикално излитане и кацане. Това бе съобщено в четвъртък на уебсайта на групата компании, цитирани от ТАСС.

„Безпилотният летателен апарат ZALA 421-16EV (БЛА) е създаден като ‘конвертоплан’ – хибрид на БЛА от самолетен и хеликоптерен тип. Уникалното предимство на този модел е възможността за вертикално излитане и кацане, извършвано в напълно автоматичен режим“, се съобщава.

Комплексът, по данни на компанията, излъчва видео поток в HD-формат, което позволява на оператора на наземната станция да разгледа подробно видеоизображението. Разработката вече е преминала и двата фабрични теста и успешно се е доказала в полеви условия.

Моделът може да се използва при мониторинг и въздушна фотография на недостъпни места и обекти. Устройството може да бъде във въздуха в продължение на 2 часа, като има крейсерска скорост до 110 км/ч. Основното предимство на конвертоплана е липсата на необходимост от изстрелване от катапулт и от специално оборудвана платформа за изстрелване и кацане.

По-рано ТАСС съобщи, че компанията въвежда услуга за доставка на стоки с помощта на безпилотни летателни апарати. Тя се нарича ZALA Aero Drone Delivery (ZDD). Услугата позволява да се реши проблемът с доставката на стоки до всяка точка по най-кратък начин и за минимално време. ZDD е решение, пригодено за използване във всяка климатична зона.

ZALA Aero груп е водещ руски разработчик и производител на безпилотни въздушни системи, целеви товари и мобилни системи. В момента над 2000 безпилотни летателни системи ZALA се използват в Русия за охрана на държавните граници, провеждане на разузнавателни и спасителни операции, наблюдение на над 2,5 млн. км нефтена и газова инфраструктура и проучване на съоръжения с висок риск и извънредни ситуации.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest