Общество

Руската компания Aurus проектира автомобил на водород

Машината бе представена на церемонията по пускането на серийното производство на Aurus.

Централният научноизследователски автомобилен и двигателен институт (НАМИ) разработи автомобил Aurus на водород, предаде кореспондент на ТАСС.

„Може да се каже, че към днешна дата Aurus – и това не са само думи, е единствената (от своя клас) в света, която има разработен лабораторен образец [на автомобил] на водородно гориво“, каза ръководителят на министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Мантуров, който кара Aurus с двигател с вътрешно горене, лично е седнал зад волана на водородния автомобил и сподели впечатленията си. По негови думи колата се движи съвършено безшумно. „Зад волана е както при серийните, където шумоизолацията е добра и двигателят не се чува толкова много, а тук просто няма звук. Необичайно е, все едно шофираш във вакуум“, каза министърът.

На 31 май стартира серийното производство на руските луксозни автомобили Aurus Senat в завода на Ford Sollers в Елабуга, Татарстан. Минималната цена за Aurus Senat ще бъде 18 млн. рубли (над 200 000 евро). Мощността на завода е изчислена за производство на до 5000 превозни средства годишно.

Aurus е първата руска марка премиум автомобили, създадена от нулата от експерти на НАМИ. Специалните версии на автомобилите Aurus се използват от Федералната служба за охрана (ФСО) за пътувания на президента и премиера на Русия. Акционерите на Aurus са ФГУП НАМИ (63,5%), Фондът за отбрана, сигурност и развитие Tawazun (36%) и Sollers (0,5%).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest