Общество

Руската история в песни: най-големите хитове на своето време

Предреволюционни маршове, прочувствени романси, стари шлагери и гангстерски рап.

Тези песни невинаги са значими в музикалната история на страната. Но със сигурност са важни за описването на определен период от историята ѝ. Подбор на Russia Beyond.

Предреволюционни

Марш на Преображенския полк

Преображенският полк е създаден от Петър Велики през 1691 г., и още по времето на императора първият му полк има свой марш – той е изпълняван на тържествата по случай победата във Великата северна война през 1721 година. По-късно през XIX в. маршът е изпълняван заедно с войнишка песен („Знаят ни турците и шведите…“), прославяща делата на първия император и неговите войски. До появата на химна на Руската империя („Боже, царя храни!“ – „Боже, пази царя!“) през 1833 г. Преображенският марш е смятан за неофициален химн на Русия. Авторът на музиката е неизвестен.

„Коробушка“

Текстът на тази стара руска песен е обработка на първите редове от стихотворението „Коробейники“ (1861 г.) на Николай Некрасов, но мелодията е очевидно по-стара. В Русия през втората половина на XIX в. тя често се пее не само от търговците, които предлагат стоката си, но и просто по време на селски празненства.

„Калинка“

„Калинка“ изобщо не е народна песен. Композицията е написана в народен стил от композитора и поет Иван Ларионов, който е автор и на текста, и е изпълнена в любителско домашно представление. Певецът и събирач на народни песни Дмитрий Агрениев-Славянски прави песента популярна. През 1868 г. създава хор „Славянска капела“, с който изнася концерти в Русия и чужбина и който включва в репертоара си „Калинка“. И така песента става известна.

„Ах вы сени, мои сени“ (1790)

Тази руска танцова песен, записана за първи път през 1790 г., е народна. Текстът разказва историята на младо момиче, на което строгият баща не позволява да излиза с младежи, но тя не се подчинява и „весели младежа“. Резбованите дървени сени всъщност са веранда, пристройка към руска дървена къща, където героинята на текста пуска на свобода сокол.

„Очи чёрные“

Текстът на този най-известен руски романс е написан от украинския поет Евгений Гребьонка по музика на композитора Флориан Герман, германец, живял в Руската империя. „Очи черни“ е изпълнена за пръв път през 1884 г. и става известна благодарение на Фьодор Шаляпин, който я пее по време на световните си турнета. Шаляпин добавя няколко стиха към текста, които посвещава на бъдещата си съпруга, италианката Йола Торнаги.

Съветски

„Мурка“

Песните на подземния свят се превръщат във важна част от руската култура в началото на ХХ век, след идването на болшевиките на власт. Защо? Днес историците на изкуството го обясняват така: неизреченият болшевишки лозунг „Който е бил нищо, става всичко“ и омразата към буржоазията силно го обвързват с позицията на подземния свят, който също процъфтява в онези години. „Мурка“ е една от най-известните криминални песни, посветена на романтиката, както я разбират в света на крадците. Разбира се, със свой собствен идеал за жена: „Говореше една жена, тя се казваше Мурка, беше хитра и смела / Дори злите урки се страхуваха от Мурка, тя водеше живот на крадец“.

„Синий платочек“ („Синята кърпичка“)

Валсът „Синий платочек“ не споменава нито дума за войната, но се превръща в една от най-известните военни песни. Написана е от композитора Йежи Петербургски през 1940 г., а поетът и драматург Яков Халицки, който присъства на първото изпълнение, написва текста на валса – за момиче, което се сбогува с кавалера си. След като песента е изпята от голямата съветска певица Лидия Русланова, „Синята кърпичка“ се превръща в един от най-големите съветски хитове. На следващата година избухва войната и Русланова отива на фронта, където няколко пъти пее „Синята кърпичка“ пред войниците на Червената армия. „Още от първите дни на войната беше очевидно, че редом с изкованите редове на „Идва война народна, война свещена“ в сърцето на войника се сгряват тихите лирични думи на песента „Синята кърпичка“ – спомня си фронтовият поет Алексей Сурков. Именно по мотиви от „Синята кърпичка“ поетът Борис Ковинев създава стиховете, станали известни в целия СССР: „На двадесет и втори юни, точно в четири часа, Киев беше бомбардиран, казаха ни, че войната е започнала“.

„Священная война“ („Свещена война“)

Тази песен е написана два дни след началото на войната от известния поет, носител на Сталинската награда, Василий Лебедев-Кумач. Песента е изпята пет пъти подред на Белaруската гара в Москва преди изпращането на войските на фронта, но след това почти не се пее до октомври 1941 г.: смята се, че е твърде трагична. Репликите в песента не са за бърза война, а за тежка смъртна битка. Но след 15 октомври, когато Вермахтът превзема Калуга, Ржев и Калинин, става ясно, че войната ще бъде изтощителна – точно както се пее в песента.

По онова време „Свещена война“ се превръща в нещо като неофициален химн: звучи ежедневно по националното радио всяка сутрин след удара на кремълския звънец. „Ние се борим за светлина и мир, а те се борят за царството на мрака“ – това e като напомняне за върховния смисъл на тази борба.

„Катюша“

Друга руска песен с „народен“ мотив, „Катюша“, е написана непосредствено преди Великата отечествена война от композитора Матвей Блантер по текст на Михаил Исаковски и е изпълнена за първи път през 1938 година. Заради името на песента съветските войници наричат известната ракетна установка, приета на въоръжение в първите години на Великата отечествена война, „Катюша“. В края на краищата, според текста на песента, момичето Катюша просто чака любимия си от войната, който е „на далечната граница“

„Хочу перемен!“ („Искам промяна!“)

Авторът на песента, Виктор Цой, изобщо не е имал за цел да протестира или да бъде политик, но именно така интерпретирана песента влиза в историята. След като прозвучава на финала на филма „Асса“ на Сергей Соловьов, тя се превръща в хит и основна песен на перестройката. Очевидно защото много ясно изразява искането, което отдавна е назряло в обществото почти до края на Съветския съюз. „И изведнъж се страхуваме да променим нещо“ – в песента се пее за основната причина, поради която това никога не се случва. Цялата страна се чувства по същия начин.

Постсъветски

„Бухгалтер“ („Счетоводител“)

След разпадането на Съветския съюз на преден план в „народните“ образи излиза нов персонаж – обикновеният счетоводител. През 1991 г. женската попгрупа „Комбинация“, която пее в стила на ABBA, записва нетипична, донякъде хаплива песен за обикновен човек, който работи в прашен офис и все още не може да балансира дебита и кредита си. Въпреки това героинята на песента го избира именно него вместо „чужденец“ и „милионерски син“.

Песента се превръща в хит на всички корпоративни партита в продължение на години – заради тънкото усещане за това кой сега е „господарят на живота“ в постсъветската епоха. Преди това това е някоя шефка на отдел „Колбаси“ в супермаркета, която има отношение към разплащанията и може да продава дефицитни продукти „под масата“, но в нова Русия това несъмнено е счетоводителят. Човек, който умее да крие дупки в бюджета и да не привлича вниманието на данъчните.

Разбира се, не всеки счетоводител през 1990-те години се е възползвал от положението си и е участвал в престъпни схеми. Но един честен и беден счетоводител е не по-малко ярък образ на новата страна: „малкият човек“, който всеки ден брои големи, но чужди пари.

„Комбат“

Група „Любе“ записва тази песен за 50-годишнината от Великата победа през 1995 г., но тя е свързана с войната, която е в разгара си по онова време – първата чеченска война. Под неравния рефрен се пее за тежкото ежедневие на батальонния командир, който всеки ден рискува да получи „своя куршум“, но никога не се крие зад гърба на 18-годишните новобранци.

„Комбат“ е началото на звездния възход на „Любе“, групата става известна с патриотичните си песни и лирическия герой, който винаги е готов да жертва живота си за родината.

„Страна Лимония“ („Страна на Лимона“)

„Лимон“ на руски език от 1990-те означава милион рубли – символ на богатство и успех. Такива пари в Съветския съюз просто няма – хиляди и милиони се появяват в обращение едва в постсъветска Русия, в която стойността на рублата спада значително и в условията на икономическа рецесия процъфтяват престъпността, черният пазар и сенчестият бизнес. В зората на тази ера, през 1990 г., излиза сингълът на група „Дюна“ „Страна Лимония“.

„Пеехме за задгранични чудеса, за това как се печелят пари“, признава авторът на песента Алексей Рибин. „Отвъд морето има лимонова градина, ще намеря лимон и ще бъда щастлив, но няма да ти го дам и не смей да ме виниш“ – в тези редове Рибин лаконично изразява руския морал от онези години: да забогатееш по всякакъв начин и да не го споделяш с никого.

„Владивосток 2000“

Руснаците запомнят 1998 г. с ужасната икономическа криза: рублата рязко се срива, хиляди хора остават без работа и средства за препитание. Друго знаково събитие през тази година обаче е появата на MTV в Русия. Преди каналът да започне излъчването си, трябва да търсиш редки чуждестранни песни на пазара с пиратски дискове. Смята се, че именно по времето на появата на MTV Русия наистина става част от глобалния свят: културната експанзия се разгръща с пълна сила и MTV формира около себе си цяла субкултура, която диктува модата през следващото десетилетие.

„Владивосток 2000“ на „Мумий Тролль“ е първият видеоклип, показан по руското MTV. В песента се пее за един от сценариите за развоя на събитията след апокалипсиса, който се очаква през 2000 г. и в който руснаците през 1998 г., на фона на всички сътресения, им е лесно да повярват.

„Я сошла с ума“ („Изгубих си ума“)

Настъват „нулевите“ години. Време е да се потърсят други пътища, да се формират други ценности. Групата „Тату“ в лицето на 14-годишната Юлия Волкова и 15-годишната Елена Катина, става популярна в началото на 2000-те със сингъла „Я сошла с ума“. По замисъла на продуцента Иля Шаповалов непълнолетните момичета е трябвало да изобразят две влюбени ученички. Текстът на песента е в унисон с начина, по който ЛГБТ темите се третират в Русия по онова време: „Без теб аз не съм аз, без теб няма мен / и те казват, казват: „Това са глупости“ <…> / И те казват: „Трябва спешно да се лекуват“.  

Въпреки очевидната провокативност на ръба на законността (по-специално в Обединеното кралство продуцентът е критикуван за насърчаване на педофилията и агресивно използване на темата с цел ПР), „Тату“ се превръщат в поп икона в Русия и една от най-разпознаваемите групи извън страната, група със световна популярност. Три години по-късно те участват в конкурса за песен на Евровизия с „Не верь, не бойся, не проси“ и заемат трето място. За силното им влияние върху ЛГБТ общността Катина по-късно казва: „Знаете ли колко ЛГБТ хора се самоубиват? Колко хора са отнели живота си само защото са смятали, че нещо не е наред с тях. Дори не можете да си представите колко много писма има до нас от различни хора: „Вие ми спасихте живота! Благодаря ви!“.

„Биография“

Въпреки че „Биография“ на група „Кровосток“ се появява далеч не през 1990-те, тя с право претендира да бъде най-доброто римувано произведение на тема „кървавите 90-те“. Речитативът в примитивен ритъм за биографията на един разбойник надминава по честота на цитатите всички любими на интелектуалната публика произведения. „Ако зависеше от мен, не бих се поколебал и за секунда да я включа в учебниците по история“, пише за песента през 2006 г. музикалният публицист Борис Барабанов.

От средата на 2000-те години групата изпълнява стихове с криминално порнографски сюжет от името на социалната нисша класа, но привлича вниманието на публика, която е възможно най-отдалечена от този свят (например творческата класа в Москва). „[Всяка от] техните песни може да опише почти всеки ден в Русия“, казват те за своя дръзко шокиращ проект. През 2015 г. опитват да забранят групата за твърде ярка дейност (съдът установява, че 13 песни на „Кровосток“ подтикват непълнолетни към извършване на престъпления по 16 члена от Наказателния кодекс). Но това не се получава; с обжалване се отменя блокажа на работата им.

„Экспонат“

Видеоклипът към песента „Экспонат“ на група „Ленинград“ е гледан 187 милиона пъти в YouTube. Песента за момиче, което се облича преди среща и се опитва да се съобрази със стереотипните модни изисквания (кльощава, стилна, с „Лаботен“-и), не само развеселява мнозина, но и се настанява трайно в масовото съзнание. Ироничната история на съвременната Пепеляшка щеше да остане краткотраен хумор, ако не се беше появила именно по това време – в епохата на руската замяна на вноса.

Тъй като не може да се сдобие със заветните „Лубутени“ (Louboutin), момичето от видеото взема обикновени обувки и боядисва подметките им с червен лак за нокти. Какво правят слушателите на песента междувременно? Според статистиката за интернет заявките на Google Trends те първо търсят „що е то Лабутени“ и след това отиват „да си ги направят“ – в интернет има експлозия от реклами на „обувки като Лабутените“. Лабутените се превръщат в част от новата руска митология, според която това, че не можеш да си позволиш нещо, не означава, че не трябва да се опиташ да си го направиш сам.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest