Общество

Руската артилерия се сдобива с „дистанционно управление“

За първи път командирите ще могат автоматично да хващат на мушка целите в таблетите си и да атакуват вражески сили с артилерийски системи, докато се намират под пълно прикритие.

Руската корпорация „Высокоточное оружие“ създаде таблет, който дава на артилерийските сили пълен дистанционен контрол над оръжията им на бойното поле. Разработката се казва „Таблет-А“ и беше представена през септември 2020 г. по време на оръжейно изложение в покрайнините на Москва.

Както беше посочено, основна специфика на технологията е значителното повишаване на прецизността на огъня на артилерийските системи, които дежурят в редиците на руската армия.

Страната има едни от най-развитите артилерийски сили в света със системи от всякакви калибри, включително мощни и смъртоносни комплекси като 203-мм самоходни артилерийски установки 2С7М „Малка“ и самоходните минохвъргачки 2С4 „Тюльпан“.

Междувременно руската армия продължава да получава нови образци – като 152-мм самоходно оръдие 2С19М2 „Мста-С“ и новата 152-мм гаубица 2С35 „Коалиция-СВ“.

Инженерите на страната в същото време продължават работата над нови артилерийски системи и технологии като 82-мм и 120-мм самоходни минохвъргачки 2С42 „Дрок“ и 2С40 „Флокс“ на колесно шаси. Тези системи ще бъдат представени идните години.

„Таблет-А“

Дмитрий Федюшко/ТАСС

Системата е създадена за командирите на артилерийски екипи. Вече е преминала държавни изпитания и първата партида таблети, наред с компютърните системи за артилерийските комплекси, вече са поръчани от министерството на отбраната на Русия.

Таблетът е създаден единствено за руските компютърни технологии и е предназначен за батареите и дивизиите на самоходни оръдия и ракетни системи за залпов огън (РСЗО), както и за миномети и артилерия на буксири.

Софтуерът на таблета позволява на командирите да решават целия набор артилерийски задачи във възможно най-кратки срокове. Приложението също така значително намалява времето за изчисление на балистиката и увеличава точността на артилерийските системи.

„Таблет-А“ работи съвместно с различни интелигентни инструменти от висок клас – като лазерни далекомери, различни метеорологични системи, балистични станции. Той получава информация автоматично от всички фронтове – координатите на разглежданите обекти, резултатите за метеорологичните условия и балистичната стрелба се изпращат до компютъра.

Системата е мултифункционална, може да контролира всички съвременни руски артилерийски системи, както и цялата гама от различни снаряди и зареждането им в оръдията. „Таблет-А“ е доста издръжлив и водоустойчив – може да прекара няколко часа под вода и да продължи да функционира.

Компактен е и може да работи заедно с бойната екипировка „Ратник-2“.Дмитрий Федюшко/ТАСС

„Това е първата по рода си технология, която позволява на командира да оперира с всички артилерийски сили едновременно от таблета си на тактическата сцена. Това не е първият таблет с дистанционен контрол на световните армии, тъй като Русия следва чуждестранните си колеги по пътя на автоматизация и роботизация на въоръжените си сили, но това е единственият таблет в света, който управлява едновременно артилерия и миномети“, отбелязва професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Според него тази технология вече е преминала бойно кръщение в сирийския конфликт в ръцете на руските десантчици по време на нападения срещу вражески бази с леки бронирани превозни средства „Тигър“ с монтирани минохвъргачки на тях.

„Компютърният му процесор е доста бавен в сравнение с тези, които имаме на домашните си компютри, но самият таблет е много издръжлив и дори можете да го хвърлите под танк – и нищо няма да му се случи. Също така издържа на вода и силни радиоелектромагнитни полета, каквито се създават, за да неутрализират всички компютърни системи, които работят на оперативната територия“, добавя експертът.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest