Руската армия започна подготовка на военната техника за парада на Победата

В Източния военен окръг (ИВО) започна подготовката на военна техника за парада в чест на 75-годишнината от Победата, който е планиран за 24 юни, съобщиха от пресслужбата на областта.

„Военнослужещите от ИВО започнаха подготовка на военна техника за възобновяване на репетициите за парада в чест на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война. Специалистите вече започнаха диагностика на техническото състояние на оборудването, обслужване и измиване на бойните машини“, пише РИА „Новости“, цитирана от вестник „Взгляд“.

Отбелязва се, че с решение на командира на войските на ИВО Генадий Жидко през април повече от 450 единици военна техника, подготвени за парада в Южно-Сахалинск, Владивосток, Хабаровск и Усурийск, са поставени на временно съхранение. Изключение е авиационната техника, която продължи да изпълнява ежедневни тренировъчно-бойни задачи.

Министерството на отбраната на Русия съобщи също, че в подмосковското селище Алабино военнослужещи от гвардейската танкова армия на Западния военен окръг (ЗВО) започват подготовката на военна техника за парада на Победата. Те диагностицират техническото състояние на оборудването, обслужват и измиват бойните машини.

Подготовката започна с тежка бронирана техника, като танкове Т-90М „Прорив“, бойни машини за поддържане на танкове „Терминатор“ и артилерийски комплекси 2С35 „Коалиция-СВ“. След завършване на подготовката на военна техника ще започне съвместно обучение на пехотни и механизирани колони.

Във вторник президентът на Русия обяви, че Парадът на победата ще се проведе на 24 юни.

Първоначално парадът трябваше да се проведе на 9 май, но беше отложен заради въведения режим на самоизолация поради коронавирусната епидемия. Путин припомни, че 24 юни е денят, когато през 1945 г. се провежда „легендарният исторически парад на победителите, когато по Червения площад минават бойците, сражавали се край Москва и защитавали Ленинград, били се край Сталинград, освободили Европа, завзели с щурм Берлин“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest