Общество

Руската армия в Италия използва комплекса за аерозолна дезинфекция „Орлан“?

„Орлан“ влиза на въоръжение в руската армия през 2015 г. и е по-нова версия на „санитарното оръдие ТМС-65У“.

Поради своята конструкция, средството може да се използва и в най-сложните условия. Ефективността му се доказва най-добре от факта, че е в състояние напълно да обеззарази 90 кв. м за минута. През 2016 г. „Орлан“ участва в ликвидирането на епидемията от антракс, настъпила в Ямалския регион.

Тази система е предназначена за ефективна дезинфекция на различни видове превозни средства, сгради и други затворени обекти. Целият комплекс е разположен върху шасито на камиона КамАЗ-53501 и бе представен през 2015 година. Състои се от кран манипулатор и хидравличен кран, съобщава Marsonline.

Това позволява ефективна употреба дори в най-сложните условия. Капацитетът му за дезинфекция е около 90 кв. м за минута. Благодарение на размерите си, „Орлан“ лесно се помества във военнотранспортния самолет Ил-76. Екипажът, който управлява цялата система, се състои от трима души.

Използването ѝ бе отбелязано в началото на август 2016 г. при потушаването на антракс в Ямалския регион.

Тази машина е „по-малкият брат“ на специалния съветски комплекс за топлинна обработка и дезинфекция на оръжията и военната техника ТМС-65У.

ТМС-65У разполага с турбореактивен двигател ВК-1, който обикновено се намира на изтребители МиГ-15 и МиГ-17, но също и на бомбардировачи Ил-28. С тази система военните успяват да почистят превозни средства от химикали по много бърз и ефективен начин или да създадат мощни димни завеси, които да прикриват движението на войските по бойното поле.

Ефективността му е наистина впечатляваща. Един ТМС-65У може да обеззарази 5 кв. км за час.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest