Руската армия ще се сдобие с десетки хиляди автомата АК-12

Партида автомати АК-12 от 5,45-мм калибър ще постъпят в подразделенията на руското министерство на отбраната през 2020 година. Това съобщиха от пресслужбата на военното ведомство.

„В рамките на изпълнението на държавната отбранителна поръчка предприятието на военнопромишления комплекс ще предаде на министерството на отбраната на Русия 40 000 единици съвременно стрелково оръжие“, гласи съобщението, цитирано от ТАСС.

Според ведомството автомат „Калашников“ АК-12 е индивидуално оръжие от личния състав на общовойсковите и други подразделения на руските ВС. В автомата са внесени редица конструктивни особености, което позволява да се достигне голяма бойна ефективност на оръжието, универсалност на употребата му, точност и прецизност на стрелбата. За подразделенията ще постъпи образец с различни режими на стрелба: единични изстрели, автоматичен огън, поредица с прекъсване от по два изстрела.

Освен това автоматът има цевна накладка, защитаваща ствола от външни натоварвания, подвижен високоефективен дулен спирач – устройство-компенсатор, възможност за монтиране на прибор за стрелба с понижен шум и без пламък, сгъваем, регулируем по дължина приклад, планка „Пикатини“ на стволната кутия за монтиране на колиматорни, оптични и нощни мерници, механични прицелни уреди с диоптричен мерник. Освен това на автомата може да се монтира 40-мм подстволен гранатомет.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest