Общество

Руската армия ще получи стратегическите ядрени комплекси „Ярс“, „Авангард“ и „Сармат“

Всички ракетни дивизии ще бъдат поетапно оборудвани със стратегически ядрени комплекси „Ярс“, „Авангард“ и „Сармат“.

Освен това превъоръжаването ще се състои в близко бъдеще. Това съобщи командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) генерал-полковник Сергей Каракаев.

Според него обновяването на наземния стратегически арсенал ще позволи да се увеличи до края на тази година делът на съвременните ядрени системи от сегашните 76 на 81%. Подобен бърз темп на превъоръжаване е напълно оправдан. В крайна сметка говорим за основния инструмент за сдържане – едва ли има държава в света, която да е готова да атакува друга, притежаваща ядрено оръжие. Русия го има и то в три варианта: наземен, морски и въздушен. РВСН са основата на тази триада, пише „Российская газета“.

Днес основният ударен комплекс на тези войски са стратегическите „Ярс“. Миналата есен Каракаев заяви, че през последните години ракетните полкове и дивизии са получили над 150 такива системи в силозни и мобилни варианти. Това наистина е много добро оръжие, способно да поразява цели на разстояние до 11 000 км. Освен това комплексът е оборудван с разделящи се бойни глави с маневриращи блокове с индивидуално насочване. Това го прави практически неуязвим за всякакви средства за противоракетна отбрана.

„Тече подготовка за летателни изпитания на новия ракетен комплекс с ракета „Сармат“, съобщи Каракаев в интервю за „Красная звезда“. Това оръжие трябва да смени най-мощната в света стратегическа ракета с шахтово базиране РС-20В „Воевода“, която на Запад е по-позната като „Сатана“. Важна особеност на „Сармат“ е способността за инсталиране на, освен всякакви съществуващи типове бойни блокове, широкоспектърни перспективни, включително и хиперзвукови.

Известно е, че преоборудването с новия комплекс ще започне с Ужурската дивизия на РВСН. Според плановете на министерството на отбраната този процес трябва да започне през идната година. Ще бъде завършена и работата по инфраструктурата за разгръщане на най-новите ядрени системи.

Точно към тях принадлежи „Авангард“. Ако инсталирането на други ядрени комплекси с хиперзвукови бойни блокове е въпрос на бъдещето, то тази система вече е оборудвана. Освен това миналата година първият полк „Авангард“ застъпи на бойно дежурство в 13-та Ясенская дивизия на РВСН край Оренбург.

Руските военни дори показаха този комплекс на американски инспектори. Както съобщи представителят на министерството на отбраната, това е извършено „с цел да се гарантира обезпечаването на жизнеспособността и ефективността на договора START“.

От открити източници е известно, че планиращите крилати бойни блокове „Аванград“ се движат с междуконтинентален обхват с максимална скорост от над 20 Маха. Конструкцията и материалите на корпуса му позволяват да издържа на температури до 1600 градуса по Целзий, а в някои области – до 2000 градуса.

Почти невъзможно е да се свали управляем крилат блок, тъй като е трудно да се изчисли курса на прехващане и още повече да се стреля по него. Експертите изчислили, че скоростта на ракетите-прехващачи трябва да бъде един и половина пъти по-висока от скоростта на „Авангард“ – около 30 пъти числото на Мах.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest