Руската армия ще използва лазери за презареждане на спътници в орбита?

Новите сонди ще могат с помощта на лазерен лъч да зареждат батериите на спътниците и да увеличават времето на тяхната работа в орбита.

В края на май 2020 г. служители на главното управление за научноизследователска дейност и развитие на новите технологии на министерството на отбраната започнаха работа по проект за дистанционно презареждане на спътници в орбита.

Космически лазер

В момента разработката се осъществява от научноизследователската група в състава на Ракетно-космическата корпорация (РКК) „Енергия“. В основата на проекта им лежи идеята за дистанционно зареждане на обекти в космоса с помощта на електромагнитно „оръдие“. Или по-просто казано – лазер.

Според концепцията на проекта на РКК „Енергия“, в близкия космос ще бъдат изведени групи от спътници за зареждане, които ще служат като „ретранслатори“ на енергия, получена от станции на Земята или генерирана чрез слънчеви батерии директно в орбита. В този случай натрупаната енергия ще бъде трансферирана към другите спътници с помощта на лазерен лъч.

„А проектът на бъдещия спътник изглежда като летяща чиния. В приборния модул на апарата се съдържа система за управление, акумулатори и импулсно зарядно устройство на основата на йонистор, или, както се нарича още, суперкондензатор – устройство, което представлява междинна връзка между акумулаторните батерии и кондензаторите“, каза военният анализатор Дмитрий Сафонов пред Russia Beyond.

Същевременно той подчерта, че спътниците за зареждане няма да осигурят „вечно функциониране“ на космическите обекти в орбита. „Те ще удължат срока на експлоатация на космическите обекти (особено на тези, които се движат в зона без слънчева светлина), но няма да повлияят на износването на детайлите на тези апарати“, добави експертът.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest