Руската армия се сдоби с първата партида танкове Т-90М „Прорив“

Модернизираните танкове Т-90М „Прорив“ постъпиха в редиците на руските Въоръжени сили, съобщиха от Западния военен окръг.

„Първите доставки на модернизирани танкове Т-90М „Прорив“ в гвардейската танкова армия на Западния военен окръг, разположен на територията на 5 руски региона, започнаха през април тази година“, заяви командващият армията генерал-лейтенант Сергей Кисел, цитиран от пресслужбата на окръга.

Командващият уточни, че няколко Т-90М са постъпили в Таманската мотострелкова дивизия. Генералът добави, че в 1-ва гвардейска танкова армия на ЗВО в момента е приключило обучението по управление, стрелба и водене на бой на новите машини. „В танковата армия се използват няколко десетки разновидности на тренажори: за обучение на екипажите на танкове Т-80, Т-72Б3, Т-90“, поясни Кисел, цитиран от ТАСС.

Планира се бойната стрелба от новите танкове да се проведе в хода на контролната проверка за зимния период на обучение.

Танкът Т-90М „Прорив“ получи принципно нов купол, който се отличава от серийния, както и по-мощен двигател. „Прорив“ е снабден с нов многоканален прицел, който подсигурява употребата на въоръжението във всяко време на денонощието. Освен това една от главните особености на модернизирания танк е възможността в режим на реално време да обменя данни с други машини. Бронята на Т-90М е снабдена със специално покритие, което защитава от плъзгане – аналогично на това на новия Т-14 „Армата“, отбелязва ТАСС.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest