Руската армия приема първия роботизиран брониран батальон от ударни бойни роботи „Уран-9“

„Уран-9“ е на практика изцяло автономна машина, която самостоятелно изпълнява поставените пред нея бойни задачи.

Като модернизират класиката, руските конструктори не забравят и за най-съвременните технологии, които помагат напълно да се избегнат човешките жертви. И тук, разбира се, става дума за бъдещето на бойните роботи. В Подмосковието приеха на въоръжение едва ли не единствените по рода си в света подобни машини – многофункционалните роботехнически комплекси „Уран-9“, пише ТВ „Звезда“.

За поразяване на цели новите машини преодоляват димни завеси и нощна мъгла. Като гледаш как 12 т чисто желязо сякаш танцуват валс по полигона, не ти се вярва, че зад щурвала няма жив човек.

Бойната машина няма наблюдателни прорези. Цялото външно наблюдение се осъществява с помощта на камери. Това е уникалният боен робот „Уран-9“, създаден за да изключи напълно присъствието на екипаж на бойното поле.

Машините от фантастическото бъдеще още днес се оказаха на служба в руската армия. Двадесет и два бойни робота служат във войските. Предшественикът им „Уран-6“ е миротворец. Той е създаден като сапьор. „Уран-9“ е предназначен за атаки, при това без да подлага на опасност онези, които го управляват. Такова оръжие няма в нито една от световните армии. „Уран-9“ е и разузнавач, и мощна огнева поддръжка за пехотата.

На въоръжение на всеки модул има 30-мм оръдие. Нощем „Уран-9“ може да открива и унищожава всякакви цели на 3 км от себе си, а през деня – на 5.

Модулите над купола могат да съобщават на робота, че е под вражеския прицел. След което машината сама изчислява вражеските мерачи (наводчици), пуска димни гранати и напуска опасната зона. Между другото, машината може да се движи по пресечена местност със скорост от 45 км/ч.

Освен това дизел-електрическият ѝ двигател позволява да се движи на практика безшумно, като запасът на хода ѝ е до 5 часа, тоест около 200 км.

„Уран-9“ е на практика автономен. Операторът просто му задава задача, по-нататък машината ще я изпълни сама. На хората им остава просто да следят действията ѝ.

Забележително е още, че се управлява от изкуствен интелект, който не просто събира и мигновено предава информацията на оператора, но и предлага варианти за решението на бойната задача. А през това време екипажът може да стои на безопасно разстояние от 5 км в подвижен команден пункт.

В този пункт всичко е като в компютърна игра: никакви ръчки, само лек щурвал и сензорно управление. Самият фургон е „облицован“ с броня от висок клас. Но се движи много леко.

Първите „Уран-9“ бяха демонстрирани пред света на Парада на Победата преди две години. И още днес наравно с живите хора служат в редиците на Въоръжените сили на Русия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest