Руската армия прехвърли първата група вертолети Ми-8 и Ми-35М в Северна Сирия

Първата група вертолети на руските Въздушно-космически сили (ВКС) беше прехвърлена от базата в Хмеймим на летището Ел Камишли. При полет на ниска височина не повече от 50 м с две дозареждания и трите вертолета направиха кръг над летището.

„Това е първата група бойни вертолети на руските ВКС тук, в Северна Сирия. Подготовка за кацане. Това е исторически момент – от този ден нататък нашата авиационна група непрекъснато ще работи на летището на град Камишли“, съобщи от мястото на събитията кореспондентът на „Звезда“ Павел Ремнев.

Хеликоптерите се прикриват от земята от системата за противовъздушна отбрана (ПВО)“Панцирь“. Военна полиция отцепи мястото за кацане. Летището е гражданско, има много външни лица, така че са взети всички мерки за сигурност – транспортният Ми-8 вече е кацнал, а два многоцелеви Ми-35 го покриват от въздуха.

След кацане към самолетите се приближава техниката на наземните служби. Машините се зареждат и проверяват, те трябва да са готови за излитане във всеки момент.

На летището е формирана по-малка база, състояща се от около десет специализирани единици и автотехника за логистична поддръжка на самолетите. Планира се базата да се разшири през следващите седмици и месеци, което ще позволи приемането на допълнителен контингент от авиационна бойна техника.

Основната задача на хеликоптерната група в този район е да осигури патрулни маршрути в Североизточна Сирия. Тази дейност се провежда непрекъснато, всеки ден от седмицата. Територията на въздушния патрул непрекъснато се разширява, за да обхване провинция Хасака, която граничи с Турция и Ирак.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest