Руската армия получи първите вертолети Ми-8АМТШ-ВН

Първите многоцелеви вертолети Ми-8АМТШ-ВН, предназначени за десант и огнева поддръжка на подразделенията със специално назначение, постъпиха във войските.

„Първите машини вече са приети. Според двата подписани договора вертолетите трябва да влязат във войските през 2021-2022 година“, съобщи за РИА „Новости“ източник от военнопромишления комплекс. Той отказа да назове броя на постъпилите вертолети, позовавайки се на изисквания за секретност. Агенцията не разполага с официално потвърждение на тази информация.

Ми-8АМТШ-ВН е най-новата модификация на многоцелевия армейски вертолет. Тя е създадена на базата на опита от Сирия, както и с редица нови инженерни решения, които подобряват бойната ефективност и живучестта. Значително се повиши защитата на екипажа и десанта заради монтираната под кабината и товарния отсек подвижна броня от кевлар. Новата версия на Ми-8 е оборудвана с отбранителен комплекс „Президент-С“, който засича и класифицира пуснатите по вертолета ракети и, в зависимост от типа им, или изстрелва топлинни капани, или излъчва смущения към самонасочващата се глава, пише „Российская газета“.

Максималната излетна маса на машината нарасна до 13,5 т, а скоростта на полета е увеличена до 280 км/час. Мощната лебедка позволява да се транспортират до четирима души едновременно. Между другото, на ученията „Запад-2021“ Ми-8, освен спецназа, достави до местата на опериране и бойно бъги – на външно окачване. Очаква се тази особеност да стане щатна за АМТШ-ВН.

Най-забележимите промени са във въоръжението на вертолета. То е значително увеличено, с ясен акцент върху огневата поддръжка за спецназа. Машината е носител на четири картечници – три от тях от голям калибър – осигуряващи кръгов обстрел, оръдейни контейнери, блокове НАР и управляеми противотанкови ракети, за които вертолетът е оборудван и с обзорно-прицелна система.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest