Руската армия докара в Сърбия и аерозолни дезинфекционни системи

На 4 април и последният военен транспортен самолет Ил-76МД от групата за въздушен транспорт на руската армия кацна на белградското военно летище „Полковник пилот Миленко Павлович“.

Самолетите докараха специални средства, които обикновено се използват в условия, когато враг е използвал оръжия за масово унищожение (ядрени, химически или биологични оръжия) и където конвенционалните оръжия не могат да помогнат много.

Сред тях е универсалният многофункционалното аерозолно средство за дезинфекция КДА, което се използва главно за неутрализиране на биопатогени в постройки (сгради, болници, казарми), но може да се използва и за дезинфекция на околната среда, когато става въпрос за почистване на превозни средства и лични предпазни средства. Най-актуалната версия на това превозно средство се нарича „Орлан“.

МО на РФ

Що се отнася до комплекса „Орлан“, той беше въведен в руската армия през 2015 година. Поради своята конструкция превозното средство може да се използва в най-сложните работни условия. Ефективността на машината се доказва най-добре от факта, че е в състояние напълно да обеззарази 90 кв. м за една минута.

„Орлан“ е предназначен за ефективна дезинфекция на различни видове превозни средства, сгради и други затворени съоръжения, както и лични предпазни средства. Целият комплекс е разположен върху шасито на камион КамАЗ-53501.

МО на РФ

Камиони КамАЗ-63501 също са пристигнали в Сърбия. Това са може би най-добрите камиони от класа на военните транспортни технологии. Задвижват се от двигател 740.50-360 с 360 конски сили и 16-степенна механична трансмисия. Той има задвижване 8×8. КамАЗ-63501 се произвежда и доставя на части от руската армия от 2004 година. Тези превозни средства имат многоцелева роля. Могат да бъдат оборудвани с 300-милиметрови оръдия (мод. 9A52-4 „Кама“). Руските конструктори са направили специална модификация на тези камиони за транспортиране на прикачена гаубица МСТА-Б 152 мм. Тази модификация е с името КамАЗ-63501AT „Мечка“.

МО на РФ

Камионите се употребяват и като платформи за специални превозни средства. Универсалността им позволява да се използват както от противопожарни, така и от спасителни звена.

В допълнение към това превозно средство руските военни доставиха в Сърбия многофункционални цистерни АРС-14KM, които са предназначени предимно за дезинфекция на външни повърхности (дезинфекция на пътни комуникации), но са полезни и за неутрализиране на военна техника, превозни средства и оръжия, включително създаване на плътни димни завеси за защита на бронирани механизирани части отпред.

МО на РФ

Припомняме, че въздушна група, състояща се от 11 военнотранспортни самолета Ил-76МД, прехвърли за по-малко от 24 часа специален екип на руското министерство на отбраната на територията на Сърбия. Извършва се изравняването на две командвания (армиите на Русия и Сърбия) относно тактиката за използването на тези сили, което предполага мястото и часа на тяхното участие. Очаква се да действат при огнищата на епидемия, регистрирани в Белград, Куприн, Валево, Нови Сад, Ниш, Крагуевац и Кикинда.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest