Руска подводница оглави класацията за най-дългите подводници в света

Новата атомна подводница К-329 „Белгород“ е призната за най-дългата подводница в историята.

Рейтингът на най-дългите подводници, построени някога в различни страни по света, е съставен от един от експертите на Forbes – Х. И. Сютън. Той отбелязва, че този показател, макар и не най-важната характеристика на плавателния съд, е важен, пише „Российская газета“.

Списъкът, съставен въз основа на данни от портала Covert Shores, включва 31 подводници, а в първите десет, както подчертава самият автор, има девет плавателни съда, произведени от Русия.

„Белгород“ (по класификация на НАТО – Oscar-II-Stretch) с дължина 178 м се превърна в безспорен лидер. В момента тя единствения представител на проект 09852 е носителят на подводни безпилотни апарати „Посейдон“.

В първата десетка влизат и подводни крайцери по проект „Борей“ (Borei-I и Borei-II) с различни модификации с дължина 176 м и дължина от 170 м, „Акула“ (Typhoon) – 175 м, БС-64 „Подмосковие“ (Delta-IV Stretch) – 174 м, както и подводница по проект „Делфин“ (Delta-IV) – 167 м, БС-136 „Оренбург“ (Delta-III Mod) и други подводници от проекта „Калмар“ (Delta-III) с дължина 166 м, серия подводници от проекта „Антей“ (Oscar-II) – 155 метра. Единственият чуждестранен представител в топ 10 са стратегическите подводници на САЩ от клас „Охайо“ (Ohio Class), които са дълги 170 метра.

Останалата част от рейтинга включва също руски подводници по проект „Ясен“, както и съветски подводници по проект „Щука“ (Victor-III) и „Щука-Б“ (Akula), „Баракуда“ (Sierra I) и „Кондор“ (Sierra II).

Най-дългите чужди подводници са британските подводници от клас „Авангард“ (Vanguard Class) – 150 м и американската от клас „Вирджиния“ – 140 метра. Предпоследният ред на рейтинга е зает от китайските атомни подводници по проект „Хан“ (Type-091 Han Class) с дължина 98 метра. Списъка закриват 97-метровите подводници от клас „Астют“ (Astute Class), които се считат за най-модерните в британския флот.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest