Руска фурна: шоколадова торта „Прага“
Ако търсите свежа рецепта за шоколадова торта, родената в СССР „Прага“ е точно за вас: изкусително изразителен класически десерт с щипка съветски шик.
Въпреки географската препратка в името, тази торта няма нищо общо с Чехия. Известният шоколадов десерт е създаден от съветския сладкар Владимир Гуралник. През 1970-те той работи като главен сладкар в знаменития ресторант „Прага“ в центъра на Москва. Ресторантът, чийто великолепен интериор и богато меню трябвало да символизират върха на съветския разкош, бил и водещата кулинарна „лаборатория“ в страната. Торта „Прага“ пък е сред най-известните творения на тази лаборатория.
Шоколадова, с много крем и наситен сладък вкус – „Прага“ наподобява прословутата виенска торта „Сахер“. Но за разлика от по-голямата си централноевропейска братовчедка, „Прага“ е направена с оригинален крем на основата на масло и кондензирано мляко.
Е, ако сте готови за ново кулинарно приключение, да започваме!
Трябва да си набавите:
7 яйца
150 г (0,75 ч.) захар
2 ч. л. ванилова захар
115 г (0,9 ч.) брашно
35 г (0,3 ч.) какао на прах
340 г (1,5 ч.) масло
120 г (0,39 ч.) кондензирано мляко
6 с.л. сладко от кайсии
100 г черен шоколад
Тестото:
Вземете 6 яйца и отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците на сняг. Докато разбивате, добавете 75 г (0,375 ч.) захар.
Разбийте жълтъците със 75 г (0,375 ч.) захар.
Смесете брашното с 25 г (0,2 ч.) какао на прах, постепенно добавете сместа към разбитите жълтъци, а след това прибавете и разбитите на сняг белтъци.
Смесете тестото с 40 г (0,15 ч.) разтопено масло.
Разточете тестото и го поставете в тавата (ако тавата ви не е силиконова, намажете я с масло).
Печете 30 минути на фурна, предварително загрята на 200 градуса по Целзий.
Оставете тестото да се охлади за 8 часа, след това го разрежете странично на 3 пласта.
Сосът:
Смесете един жълтък с 20 мл вода, добавете 120 г кондензирано мляко и 2 ч. л. ванилова захар.
Варете сместа на водна баня, докато сиропът се сгъсти.
Оставете я да се охлади. Продължете да бъркате.
Разбийте 200 г (0,9 ч.) захар, като постепенно добавяте сиропа, а след това прибавете 10 г (0,1 ч.) какао на прах.
Разстелете крема по блатовете.
Накрая украсете тортата със сладко от кайсии.
Топингът:
Разтопете 100 г черен шоколад и 100 г (0,45 ч.) масло на водна баня, като разбърквате сместа.
Покрийте тортата с топинга.
Оставете тортата в хладилника за 2 часа.
Последна фаза – дегустация! Да ви е сладко!
автор: АЛЕКСЕЙ МОСКО
източник: bg.rbth.com