Общество

Руска фирма разработва нов антивирусен костюм

Очаква се футуристичното облекло да бъде достъпно само за $25.

Руският концерн „Ростех“ започна пилотно производство на нов антивирусен костюм, който има за цел да предпази от всякакви биологични заплахи. 500-грамовото облекло е изработено от издръжлив, мембранен материал и покрива тялото от глава до пети. Костюмът може да бъде допълнен с ръкавици и респиратор.

Според официалния уебсайт на компанията той е създаден поради продължаващата епидемия на коронавирус и е предназначен предимно за защита на здравните работници, но също така може да бъде използван и при дегазационни дейности в мини.

„За разлика от други аналози, тези костюми осигуряват гарантирана защита срещу биологични агенти (вируси, бактерии, спори), както и от опасни химикали (киселини и алкали)“, заявиха от компанията.

Целият костюм ще може да се закупи само за 2000 рубли (около $25). „Предвиждат се доставки както на предприятия, така и на търговски вериги“, обясняват от компанията. Според „Ростех“ костюмът ще бъде достъпен не само за компании, но и за индивидуални лица.

Тези костюми са дело на дъщерното дружество на „Ростех“, „Росхимзащита“ (област Тамбор, руският юг).

Фотокатализационни маски

Освен тези костюми, „Ростех“ обяви пилотно производство на респиратори в завода си в област Москва.

Маската използва фотокатализационен филтър (технологията се нарича TIOKRAFT). Тя филтрира вещества и ги разгражда до вода и въглероден диоксид под ултравиолетово въздействие. Маската трябва да предпазва човек от опасни патогени като бацила на Кох (Mycobacterium tuberculosis), бактерии и гъбични спори. За съжаление, точната дата за масово производство, както и цената на маската, не са известни.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest