Руска ФАВЕЛА в центъра на най-туристическия град

Сочи е градът, в който през 2014 г. бяха организирани Олимпийските игри и където всеки ден пристигат милиони туристи.

В самия център на курорта обаче има фавела, която за разлика от бразилската ще те учуди силно с интериора си. 

Курортният град Сочи е Черно море, модерни хотели, тераси, на които да пиеш вино, каменисти плажове, планини, девствена гора и водопади. И… истински фавели на практика в самия център. Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

За разлика от бразилските бедняшки квартали, фавелите в Сочи не са толкова опасни, но са не по-малко колоритни. Тук водят екскурзии, отразяват ги в блогове, провеждат полицейски хайки и вече десетилетия градските власти не знаят какво да правят с тях. 

Откъде са се взели?  

Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

Истината е, че тези многоетажни постройки някога са били обикновени гаражи. Улица „Алпийская“ е в самия център на Сочи и именно тук на мястото на гаражно-строителната кооперация е израснал микрорайон, където сега живеят няколкостотин души. Това е най-големият масив от гаражи в Сочи, преоборудван в жилища.

Тук има постройки, които се извисяват на няколко етажа, а абсолютният сочински рекорд е 10-етажен „гараж“. Това е причината да ги кръстят „гаражни небостъргачи“ – руски феномен, който може да се види само тук.Артур Лебедев/Sputnik

Масовото строителство започва още през 1990-те години в резултат на поправки в градоустройствения правилник. Тези корекции дават възможност съоръженията да се разширят, но само по вертикала. И Сочи, където цените на недвижимите имоти по традиция са високи, се възползва от това. Над традиционния гараж започват да надстрояват етаж след етаж и така изграденото се превръща в обикновено жилище – най-евтиното, което може да се намери в курортния град Сочи. Екатерина Лизлова

А тъй като законът не разрешава гараж да променя статута си и да се превръща в жилищно помещение, по същество целият този градеж има спорен и нееднозначен статут. Колкото и да са етажите там и каквото и да има вътре, по документи това си остава гараж. И това създава немалко проблеми на обитателите на фавелите.

Какво е да живееш във фавели? 

Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

„Тук хората не идват просто ей така. Никога не бих дошъл тук, ако не бях притиснат“. 

„За разлика от [бразилските] фавели, тук няма да те ограбят. Освен през нощта“.

„Тук няма условия за живеене, тук няма истинска канализация. Не дай бог да живея тук“.

Това е само малка част от коментарите за фавелите от самите жители на Сочи. И наистина отвън тази бетонна канара, сътворена от строители любители на склона, изглежда невзрачно. Отвътре обаче не се отличава много от обикновен апартамент в някоя голяма жилищна сграда.Avito

Мнозинството от тези жилищни квартали имат електричество, вода и канализация. С газифицирането обаче нещата не стоят така и се налага обитателите им да използва електрически печки или бутилки с газ, а това крие опасност от трагични последици при пожар, например. 

На първите етажи някои все още си държат автомобила, но пък в жилищната надстройка всичко е като в обикновен апартамент: има топла и студена вода (тук слагат бойлер), пералня, душ, тоалетна, кухня с аспиратор и други удобства.Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

Някои бивши гаражи днес се опитват да приличат на стая в луксозен хотел: „Живях като домакин в обитаем гараж на три етажа. На първия топъл гараж с канал, на втория стая-студио, кухня, баня с басейн и сауна за двама души, а на третия етаж – две стаи и джакузи. Това беше яко, само едно нещо беше неприятно – от етаж на етаж трябваше да се качваш по външна стълба“ пише Loki23rus. Артур Лебедев/Sputnik

Външната стълба тук е популярен вариант за свързване на етажите или когато искаш да направиш от всеки етаж отделно жилище, което по правило се дава под наем. Тук можеш лесно да си повикаш такси или да си поръчаш доставка на храна.

„Въобще гаражите, които са обитават, са нещо като държава в държавата. Тук има работилница за монтаж на гуми. Дори и сауна имаше, но тя изгоря. Много семейства с деца. Почти във всеки втори гараж. Какво да говорим, дори и собствен участък на детската поликлиника има“, разказва Евгения от Сочи.

Колко струва това и кой живее тук?

Екатерина Лизлова/Sputnik

По правила гаражите се дават под наем за дълъг период, поне за един сезон. Във фавелите обаче има и много предложения за нощувка през почивните дни за туристи. 

„С една дума тук всичко, което може да се даде под наем, се дава. Дори и курник. Стига търсене да има. Особено ако това се намира на една крачка от морето“, пише Евгения. 

Цените за такова жилище не са ниски, а понякога дори са сравними със стойността на апартамент със същата площ. Например да купиш стая (етаж) в такъв гараж ще ти излезе около милион и половина руб. (16 600 евро). Цената на 2-3-етажен гараж е в диапазона 6-10 млн. руб. (66 500-110 000 евро). 

Тук живеят хора от други краища на страната, гастарбайтери, студенти, туристи с неголям бюджет или самите собственици на гаражите, успели през годините да си построят „пентхаус край морето“. 

„Всичко това може да хвръкне във въздуха“

Екатерина Лизлова/Sputnik

Престъпността във фавелите не е така разпространена, но тъй като хората живеят тук без регистрации, тази зона е станала „сива“. Ръководителят на пресцентъра на териториалното управление на МВР в Сочи Александър Рунов казва, че редовно се правят полицейски хайки във фавелите: „Както се знае, има такова явление като „гумени апартаменти“ [в един живеят по 10-20 души и по правило „нелегално“]. Нерядко попадаме на вертепи. Случва се гаражи да се превръщат в приют за гастарбайтери от средноазиатските републики. Често такива „квартиранти“ ограбват собствените си хазяи, хората, които им дават гаражи под наем, за да живеят в тях“. 

Фавелите пораждат опасения и сред местните жители. „Не стига че фавелите са построени в нарушение на всички възможни норми и правила, както и на здравия разум и законите на Руската федерация“, коментира DsmiollaCnews. „Но да се живее там не е просто опасно, а много опасно, защото са построени в сеизмичен район, вътре има газови бутилки, а никой никога не е правел проучвания за здравината на построеното. Екатерина Лизлова/Sputnik

Всичко това може да хвръкне във въздуха, да се срути и да изгори във всеки един момент. При това там няма нито вода за пожарните, нито входове към зданията, нито оперативно пространство. Да не споменавам, че там не можеш да се регистрираш, да подадеш документи за пенсия, да ползваш пощенски услуги и други“.

Градските власти не могат да решат какво да правят с фавелите вече няколко десетилетия: от една страна това е частна собственост и не можеш лесно да се отървеш от нея, а от друга – помещенията се използват не по предназначение. Междувременно жителите на фавелите чакат така наречената гаражна амнистия, когато ще им позволят да пререгистрират гаражите в статут на жилищна собственост. Такъв законопроект вече мина на второ четене в долната камара на парламента. 

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest