Русия завършва изпитанията на хиперзвуковата ракета „Циркон“

Русия завършва изпитанията на най-новата хиперзвукова ракета „Циркон“, която ще се използва както на подводници, така и на кораби, съобщи в интервю за РИА „Новости“ член на колегиума на Военнопромишлената комисия и член на Морската колегия при правителството на Русия Владимир Поспелов.

„Изпитанията продължават в планов режим и са в последен стадий“, каза той.

Поспелов уточни, че пред промишлеността стои задачата да достигне готовност за серийно производство в близко бъдеще.

„Ракетата ще бъде унифицирана и може да се използва както на подводници, така и на надводни кораби, тъй като се използват универсални пускови установки“, каза той.

През 2020 г. бяха изстреляни три ракети от фрегатата „Адмирал Горшков“: две по морски мишени, една по бреговете на полигона „Чижа“ в Архангелска област. Всички пускове бяха признати за успешни.

Хиперзвуковата ракета „Циркон“ може да достигне скорост от 9 Маха и е в състояние да поразява надводни и наземни цели на повече от 1000 километра.

По време на изпитанията през 2020 г. „Циркон“ достигна скорост от 6000 км/ч. Защита от толкова бързо оръжие към момента не съществува. Тази ракета може да бъде снабдена и с ядрена бойна глава и, макар основното ѝ предназначение да е да поразява кораби, „Циркон“ може да се използва и за поразяване на сухопътни цели, пише „Российская газета“.

източник:

Pin It on Pinterest