Общество

Русия започна да помага на Европа с дефицита на въглища

Обемът на доставките на руски въглища в Европа през 2021 г. се е увеличил с 12% в сравнение с предходната година.

Такива данни обяви министърът на енергетиката Николай Шулгинов в интервю за ТВ канала „Россия 24“. Страната е разширила доставките на фона на дефицита на въглища и други енергоресурси в региона.

„Като цяло доставките на въглища са повече от миналата година и сега са се увеличили дори в Европа с 12% спрямо същия период от миналата година, както и в страните от АТР [Азиатско-тихоокеанския регион]“, заяви ръководителят на министерството. Шулгинов напомни, че Русия остава надежден доставчик и на друг дефицитен вид гориво – газът. През октомври „Газпром“ започна да използва запасите на своите хранилища, за да достави газ в Европа, пише „Лента“.

Освен това Русия започна да помага на Китай, който също се сблъска с енергийна криза. По думите на Шулгинов, доставките на електроенергия в тази страна през октомври за нараснали почти двойно. „Увеличението на доставките [в Китай] всъщност е с 90% спрямо предходния месец. Засега това искане е само за един месец – за октомври“, разказа той. Ръководителят на ведомството добави, че ако от Китай постъпят нови искания, доставките ще продължат, но техният обем ще се определя от технологичните възможности на Русия. „А за цените вече, вероятно компания „Интер РАО“ [оператор износ-внос на електроенергия в Русия] ще се договори“, заключи Шулгинов.

Европа се сблъска с енергийна криза през есента на 2021 година. С наближаването на отоплителния сезон пазарните цени на газа в региона нараснаха три пъти, тъй като запасите паднаха до критично ниски нива, а доставките намаляха. Затова производителите на електроенергия преминаха към други видове горива, на първо място топлинни въглища, които също започнаха да поскъпват. Тези фактори предизвикаха ръст в цените на електроенергията в цяла Европа.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest