Русия за първи път откачи своя модул от МКС

Старият модул „Пирс“, който служи в орбита вече 20 години, бе откачен от Международната космическа станция (МКС), като процесът бе показан на уебсайта на „Роскосмос“.

Товарният кораб „Прогрес MС-16“ и „Пирс“ бяха откачени от долния отсек на модула „Звезда“ в 13:56 часа московско време, пише РИА „Новости“.

Тази операция бе извършена за първи път. Това позволи освобождаването на скачващия възел на руския сегмент на МКС за прием на многофункционалния лабораторен модул „Наука“ на 29 юли.

В 17:01 московско време корабът ще включи двигателя си за излизане в орбита.

Планира се в 17:42 часа московско време „Прогрес“ да навлезе в атмосферата с модула и да започне да се разпада. Неизгорелите елементи от конструкцията, според изчисленията, може да паднат към 17:51 часа московско време в южната част на Тихия океан – в т.нар.  „Гробище за космически кораби“, неплавателен район на 3630 км от столицата на Нова Зеландия, Уелингтън. Поради сходства „Прогрес MС-16“ бе наречен „Герасим“ в чест на героя от повестта на Иван Тургенев „Муму“.

Модулът „Пирс“ бе прикачен към МКС през 2001 година. Използван е 52 пъти за излизане на екипажа в открития космос. Към него са скачвани пилотираният космически кораб „Союз“ и товарният „Прогрес“.

Русия планира да се откаже от работата на своя сегмент на МКС от 2025 г. и да започне създаването на нова орбитална служебна станция.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest