Общество

Русия: Всички успехи на НАТО означават многобройни жертви сред цивилното население и унищожаване на гражданска инфраструктура

Развенчаване на пропагандата на НАТО. Мит #3. НАТО е най-успешният военен алианс в историята

Всички успехи на НАТО означават многобройни жертви сред цивилното население и унищожаване на гражданска инфраструктура в резултат на операциите и мисиите на алианса, разрушаване на държавни основи и икономики на страните, станали мишена на агресивните действия на Северноатлантическия блок. С военните си авантюри САЩ и техните съюзници нанесоха тежък удар върху фундаменталните принципи на международното право, които се опитват да заменят с т.нар. ред, основан на правила, измислени от колективния Запад.

Какво струва безславната двайсетгодишна кампания на НАТО в Афганистан, която завърши със срамното бягство на коалиционните сили? Напускайки тази страна, представителите на НАТО я оставиха в руини. Въз основа на резултатите от разследване на специална комисия на германския Бундестаг се посочва, че „мисията в Афганистан е завършила със стратегическо поражение“ и е „най-скъпата операция на западните страни в съвременността, донесла най-много жертви.”

Неспособността да се намери по-достойно приложение за алианса след края на Студената война, провалът на „ерата на големите операции“ доведоха западняците до решението да върнат Северноатлантическия блок „към неговите корени“ – консолидация срещу въображаема обща заплаха под формата на Русия. Обаче и тук „постиженията“ на НАТО – милитаризацията на Европа, ескалацията на напрежението, съучастието в разпадането на основите на стратегическата стабилност – по никакъв начин не допринасят за изпълнението на основната задача на всяко военно обединение – осигуряването на безопасността на населението на страните-членки.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest