Русия увеличава износа на стоки, които не спадат към суровините и енергийните източници

Обемът на несуровинен неенергиен износ от Русия през 2020 г. се е увеличил с почти 4% в сравнение с този показател за 2019 г., с което съставя 161,3 млрд. долара, съобщи генералният директор на Руския експортен център Вероника Никишина.

„Въпреки всички сложности, руският експорт на несуровинни неенергийни товари през миналата година постави рекорд. В края на 2020 г. достигнахме психологическата граница от $161,3 млрд. експортни доставки, което е повече от 2018 г. ($154,3 млрд.) и 2019 г. ($155,1 млрд.)“, цитира ТАСС Никишина.

Според РЕЦ основната част от този износ е от металопродукция (20,8%), машиностроителна продукция (17,7%), хранителни продукти (17,3%) и химически товари (16%). В износа най-голям ръст показва пшеницата (доставките са се увеличили с над $1,8 млрд.) и слънчогледово олио (с над 600 млн.). От РЕЦ напомнят, че през 2020 г. селскостопанската промишленост на Русия е събрала втората по обем в историята на страната реколта от зърно в размер на 133 млн. тона. При това заради пандемията и многобройните локдауни и карантинни мерки беше обострен проблемът около снабдяването с хранителни продукти, което също даде възможност за увеличение на износа от страната.

Още един ключов сегмент е износът на полиетилен, който показа ръст с $449 млн. в сравнение с 2019 година. От РЕЦ отбелязват, че пандемията от коронавируса е повишила търсенето на лекарства, хартиени и пластмасови кутии и опаковки, защитни средства и медицинска апаратура, които също се изнасят от руски производители.

Най-голямо количество несуровинен и неенергиен износ е осъществен към Китай, следван от Казахстан, Беларус, Турция и Холандия.

От РЕЦ напомниха, че според националния проект „Международна кооперация и експорт“ национална цел на развитието на експортната конкуретностпособност е достигането на 70-процентен приръст в обема на несуровинния и неенергиен експорт (в парично изражение) до 2030 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest