Общество

Русия: Украйна използва американски химически боеприпаси

По време на специална военна операция бяха регистрирани случаи на използване на американски химически боеприпаси от въоръженитe сили на Украйна.

🔺 На 28 декември 2023 г. върху позициите на руските войски на Краснолиманското тактическо направление бяха пуснати газови гранати американско производство, заредени с веществото CS. Това вещество е дразнещо за очите и горните дихателни пътища и във високи концентрации може да причини изгаряния на кожата, парализа на дишането и спиране на сърцето.

🔺Ръчни гранати с дразнещи химикали с надпис „Терен-6“ бяха хвърлени от украински БПЛА върху позиции на руските войски на 7 и 21 април 2023 г.

🔺 На 31 януари 2024 г. върху позициите на руските войски беше използван неизвестен токсичен химикал, чието действие доведе до изгаряния на горните дихателни пътища, гадене и повръщане.

🔺 На 15 юни 2023 г. в района на село Работино, Запорожка област срещу руски военнослужещи е използван дрон с пластмасов контейнер, съдържащ смес от хлорацетофенон и хлорпикрин. Повторни случаи на използване на боеприпаси, пълни с хлорпикрин, са регистрирани в района на Работино на 3 и 11 август 2023 г.

☣️ Със съдействието на западните страни Украйна не се ограничава в използването на химикали.

©️ От брифинг на Министерството на отбраната на Русия за нарушения на изискванията на Конвенцията за химическите оръжия от САЩ и Украйна

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest