Русия тества нова бронемашина за спецназа

„ВПК-Урал“ ще може да превозва спецназа на фронта дори след експлозия на мина с мощност до 6 кг тротил.

Руски инженери от „Военнопромишлена компания“ (ВПК) изпратиха за тестване най-новата бронемашина „ВПК-Урал“, предназначена за прехвърляне на спецподразделения в най-опасните райони на бойни действия.

Въпреки факта, че бойните тестове току-що са започнали, един образец вече е изпратен на чуждестранен клиент.

„Тя преминава предварителни изпитания, освен това вече продадохме една в чужбина. По искане на клиента я направихме малко по-малка – с екипаж от осем души“, заяви в интервю за руски медии Александър Красовицки, генерален директор на ВПК.

Ръководителят на корпорацията не разкри купувача с обяснението, че е корпоративната тайна. Това обаче не изключва възможността за увеличаване на портфолиото от поръчки на „ВПК-Урал“, ако машината се окаже не на полигона, а в истинска битка в чужбина.

Какво е „ВПК-Урал“?

За първи път машината беше демонстрирана в страната и пред света преди година на оръжейния салон в Подмосковието „Армия 2019“.

Екатерина Лизлова/Sputnik

Тази машина с тегло 14,5 т е „обшита“ с броня, която издържа дори директен удар от най-мощните крупнокалибрени снайперски винтовки и картечници в света. „ВПК-Урал“ достига 6,5 м дължина и 2,5 широчина. Има вратички за автоматчици и картечари от всяка страна, които да стрелят по време на шофиране или да превърнат машината в малка „крепост“ на бойното поле.

Същевременно в корпуса ѝ могат да се поберат до 12 души в пълна екипировка (това е около 40-50 кг оръжие, броня, боеприпаси и всякакво друго снаряжение, освен „собствените им 80 кг“ за всеки). Самите транспортни столове се наричат ​​“антитравматични“. Това означава, че, ако машината бъде взривена от мина или друг фугас, седалката ще поеме значителна част от импулса на експлозията. В същото време дъното на „ВПК-Урал“ е проектирано да предпазва от взрив на снаряд с мощност до 6,5 кг тротил.

Това 14,5-тонно „чудовище“ може да се движи със скорост до 100 км/ч на път и да изминава с „пълно натоварване“ до 1000 км при едно зареждане.

Специалистите на „Военнопромишлена компания“ твърдят, че тяхната разработка е многоцелева, както и платформата „Армата“ може да се използва „като база за инсталиране на различно въоръжение“. Те обаче все още не уточняват за какъв вид въоръжение става въпрос.

Бъдещето на „ВПК-Урал“

„Военнопромишлена компания“ може да попадне в програмата за превъоръжаване на армията до 2027 г. в случай на успешно тестване на машината. „‘ВПК-Урал’ е идеална както за подразделенията, които изпълняват задачи на фронта някъде в Близкия изток, така и за ФСБ и Росгвардия, които се сражават с бойци в жилищни райони“, каза военният анализатор Дмитрий Сафонов пред Russia Beyond.

Както отбеляза той, рано е да се говори за недостатъци или предимства спрямо конкуренцията, тъй като производителите още не са показали отчет за резултатите от изпитанията.

„Може да се говори за пълна поръчка след пробег в Сирия. Засега бъдещето на разработката е много неясно, тъй като в сегмента на бронемашините има много конкуренти както в Русия, така и в чужбина. Следователно, какво ще се случи с ‘ВПК-Урал’, ще стане ясно само след година или две“, заключи анализаторът.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest