Общество

Русия тества най-новия танк Т-14 „Армата“ в Сирия

Властите не коментират резултатите от тестовете в реални битки в пустинята, а експерти казват, че танкът ще бъде допълнително разработван.

Последният руски танк Т-14 на платформата „Армата“ премина изпитания в Сирия, заяви министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров в средата на април по телевизионния канал „Россия 1“.

„Да, това е вярно, те [танковете „Армата“] бяха в Сирия“, каза Мантуров в отговор на съответния въпрос. „При изпитанията в бойни условия в Сирия, както знаете, сме взели предвид всички нюанси.“

Същевременно той подчерта, че серийните доставки на танка Т-14 за руската армия ще започнат още през следващата 2021 година. Прави впечатление, че първоначално масовото оборудване на сухопътните войски с новата „Армата“ трябваше да започне през 2020 г., но крайните срокове бяха отложени за следващата година. Причините за това не бяха разкрити от ръководителя министерството на промишлеността и търговията.

„Той [„Армата“ T-14] е скъп, защото преминава през серия от допълнителни тестове, подобрения, тъй като министерството на отбраната поръча допълнителни технически решения, за да започне серийното производство през следващата година съгласно договора, който беше подписан през 2020 г.“, добави Мантуров.

Боен опит

Александър Вилф /Sputnik

Служителят не коментира резултатите от бойната употреба – как се държи машината в битка, в условията на горещ пустинен климат под обстрел от танкови снаряди и под атаките на електромагнитни системи за потискане на електрониката и т.н.

По принцип някои експерти се съмняват в целесъобразността на бойните изпитания в Сирия за танк като Т-14 „Армата“. „Армата няма какво да прави в Сирия. Тази машина беше създадена за битки с най-модерните американски и европейски танкове – Abrams и Leopard. А в Сирия с кого ще се бори? С бойци на пикапи или окопали се стрелци?“, каза за Russia Beyond Дмитрий Литовкин, главен редактор на „Независимое военное обозрение“.

Според него в авиобаза „Хмеймим“ се намират танковете T-73Б3 и T-90M „Прорив“, които спокойно решават всички бойни задачи в случай на нужда. Последният има част от технологията на „Армата“ – системата за управление на огъня, полуавтоматичното насочване към целта и самото оръдие. „На него са тествани технологиите преди серийното щамповане на танковете за армията“, обяснява експертът.Kremlin.ru

Обратната гледна точка споделя професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

„Военните имат пари за такива неща. Това не е проблем. А да проверите как тези колела, вериги и брони ще се държат в реални условия, а не на полигона, е съвсем друга работа“, казва експертът

Според него е взето решение за допълнително укрепване на тези участъци от „Армата“ и инсталиране по периметъра на машината на „бронирани плочи“, подобни на външен вид на решетките на леглата в казармите.

„Това ви позволява да защитите бронетехниката от най-масовите средства за поразяване – кумулативни гранати и противотанкови управляеми ракети. Задачата на новия комплект: да деформира главата на гранатата при контакт и да погаси част от енергията на взрива. Бойците разполагат с всички тези средства за поразяване, а инженерите получиха необходимата информация преди пускането на серията. Ще видим каква ще бъде окончателната версия на машината след година“, добави Козюлин.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest