Русия строи супертежък десантен кораб

Военноморският флот определи параметрите на първите руски универсални десантни кораби, чието строителство се предвижда да започне в Крим през 2020 година.

Всеки кораб ще получи водоизместимост от 25 000 т и ще може да транспортира 900 морски пехотинци, казаха пред ТАСС източници в корабостроителната индустрия.

„Универсалният десантен кораб (УДК) от този проект ще може да превозва повече от 20 тежки вертолета, ще получи докова камера за десантни катери и ще може да превозва до два подсилени батальона от морската пехота с общ брой от около 900 души“, каза един от събеседниците на агенцията.

Друг източник заяви, че водоизместимостта на УДК ще бъде по-голяма от планираното.

„ВМС издаде тактико- техническа задача за два универсални десантни кораба, които да бъдат започнати през май 2020 г. в кримския завод „Залив“. Всеки от тях ще има водоизместимост от около 25 000 т и дължина около 220 м“, заяви събеседникът на агенцията. По-рано беше съобщено, че водоизместимостта на вертолетоносачите трябва да бъде около 15 000 т.

ТАСС не разполага с официално потвърждение на информацията, предоставена от източниците.

За предстоящото строителство на първите два руски вертолетоносача в корабостроителницата „Залив“ (Керч) през май 2020 г., съобщиха през септември източници на ТАСС в корабостроителната индустрия. По-късно Елена Елекчиян, заместник-министър на промишлената политика на Република Крим, потвърди информацията за планирано изграждане на вертолетоносачи в „Залив“.

За корабите

Универсалните десантни кораби, наричани още вертолетоносачи, могат да поемат група тежки вертолети с различно назначение (до 16 вертолета на „Мистрал“ и повече от 30 на американския Wasp), превозващи от няколкостотин до  хиляда и повече морски пехотинци. УДК са оборудвани с док за катери, обезпечаващ кацането на десант, превозващ бронетехника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest