Русия строи армия от роботи

Руската армия има различни видове наземни, въздушни и подводни бойни роботи в различна степен на готовност.

Много от тях вече са участвали в тестове и учения.

„Зад граница съществува мит, че Русия изостава в роботиката“, казва Виктор Мураховски, водещ военен експерт и главен редактор на сп. „Арсенал Отечества“. Всъщност никоя друга армия в света не притежава такова разнообразие от безпилотни превозни средства и дронове, както Русия. И изглежда, че тази тенденция само нараства.

„Днешната руска армия е наследник на Червената армия, която създаде дистанционно управляемите танкове през 1930-те години. След войната в СССР бяха разработени и безпилотните самолети. В тези области има огромен прогрес. И ако Русия изостава някъде в технологиите за дронове, по отношение на наземните и морски роботи тя има най-обширната програма в света“, обяснява експертът.

Учения и роботи

„Уран-9“ стреля на ученията „Запад 2021″Министерство на отбраната на Русия

Русия и нейният стратегически съюзник Беларус проведоха големите учения „Запад 2021“ през септември, на които демонстрираха технически и тактически иновации. Представиха на общността пехотната машина Б-19 с боен модул „Епоха“ и военният дрон с нежното, но смъртоносно име „Ласточка“. Най-голямо впечатление на „Запад 2021“ обаче направиха авиационните и наземни роботехнически системи. По време на основната фаза на ученията три типа летателни („Форпост“, „Латочка“ и „Иноходец“) и два типа бойни („Уран-9“ и „Нерехта“) роботи атакуваха условен враг. В други дни пък умения демонстрираха роботите „Платформа-М“, въоръжени с картечници и гранатомети.

Ученията „Запад 2021“ са първия експеримент в използването на наземните роботи в същата формация като хората. В координация с моторизирани стрелкови единици, безпилотните „Уран-9“ и „Нерехта“ атакуваха и унищожиха различни цели. По-големите и тежки „Уран“ изстреляха неуправляеми ракети към вражеските бронеавтомобили. Роботите също осигуриха прикриващ огън за маневрите на живата сила на бойното поле на ученията.

В момента „Уран-9“ е най-големият робот на Русия. Комплекс от среден клас, той има характернен външен вид поради установките, разположени отстрани. Бойната машина е въоръжена с 30-мм автоматично оръдие, противотанкови управляеми ракети „Атака“ и огнемети „Шмел“. Тежи до 12 т, малко по-малко от БМП-2.

„Уран-9“ стреля на ученията „Запад 2021″Министерство на отбраната на Русия

Разработват се и много други руски дронове и роботи. Сред ударните безпилотни летателни апарати (БПЛА) са програмите „Алтиус“, „Охотник“, „Сириус“, „Карнивора“, вертолетните дронове „Платформа“, комплексите за групово използване „Молния“ и други. Към въоръжените наземни роботи в бъдеще ще се присъединят тежките „Штурм“ и средните системи „Соратник“, роботите „Маркер“ и вероятно дори безпилотния танк „Армата“.

Според Денис Федутинов, руски експерт в областта на безпилотната авиация, ученията „Запад 2021“ са забележителни с голямата употреба на различни безпилотни и роботехнически системи, някои от които бяха разгърнати за първи път. Нещо повече, той казва, че това не е цялата гама дронове, създадена в Русия: например, „Форпост“ и „Иноходец“ трябва да бъдат допълнени от тежките „Алтиус“ и стелт дроновете „Охотник“.

„Желанието за наваксване в тази област, което доведе до създаването на голяма линия базови БЛА системи, имаше значителна финансова и времева цена, което бе урок за Русия, така че сега тя дава голям приоритет на безпилотните разработки“, отбелязва Федутинов.

„Уран-9“ и бойната машина на пехотата Б-19Министерство на отбраната на Русия

Междувременно Мураховски отбелязва, че руските технологии днес покриват цял спектър наземни роботи: от разузнавателни, разминиращи и поддържащи машини до бойни дронове. „По отношение на обсега, Русия има всичко – от миниатюрни сферични роботи, които могат да бъдат пуснати ръчно от земята, до тежки комплекси като „Штурм“ на танкова платформа. А по отношение на полезния товар, руските роботи, независимо бойни или разузнавателни, са сред авангарда“, добавя той.

Дивизии от роботи

„Уран-9″Министерство на отбраната на Русия

Русия работи и над засилване автоматизацията на конвенционалните управляеми оръжия и боеприпаси. Изкуственият интелект на борда, или т.нар. виртуален пилот, при Су-57 му позволява да изпълнява повечето мисии без пилот в кабината. Дори старомодните буксирни гаубици ще бъдат автоматизирани и дистанционно контролирани (чрез инсталиране на комуникационни устройства и електрически мотори на лостовете, с които преди това оперираха войниците).

За сравнение, армията на САЩ днес използва усъвършенства система от дронове, но имат пропуски по отношение на безпилотните наземни машини. По-рано армията на САЩ пусна програмата „Бойни системи на бъдещето“, която трябваше да развива щурмовите роботехнически машини с маса до 10 т и въоръжение, сходно с това на руския „Уран“ – с 25-мм оръдие, картечница и управляеми противотанкови ракети. Но проектът бе спрян. В момента сухопътните войски на САЩ използват само минироботи, въоръжени с картечници, които тежат не повече от 45 килограма.

„Форпост“Виталий Кузмин

Заедно с роботизацията, руската армия развива и идеята за унифицирана разузнавателно-ударна система – нещо като програмата „Мрежово-ориентирани военни операции“ на САЩ. И двата подхода предвиждат всички елементи от активното бойно оборудване – било то самолети или дронове във въздуха, бойни машини, войници и роботи на земята, или сателити в космоса – да се комбинират в единна комуникационна система. Още повече, че обменът данни трябва да се случва в реално време за постигане на информационно превъзходство над врага.

Специфичните системи за прехвърляне и обработка на данни вече са инсталирани на отбрани оръжия, включително танкове, гаубици и щурмова авиация. Свързването на военните дронове и бойни роботи в унифицирано информационно пространство с повишено използване на изкуствен интелект, вероятно ще формира бъдещия етап на тази програма.

„Иноходец“Група компании „Кронштадт“

Както отбелязва Мураховски, в бъдеще някои области от военните операции могат да бъдат напълно роботизирани. „Руската армия вижда роботите като разработка за защита на фланговете, охрана на тила и изпълнение на други задачи, като щурмуване на вражеските позиции. Това ще бъде своеобразен независим авангарден ешелон, който изпълнява задачи автономно, без човешка намеса. Например в градски условия, където битките могат да вземат много жертви от живата сила“, допълва той.

Според неговата експертна оценка, Русия вече е демонстрирала независимо опериране на безпилотни бойни системи. Противокорабните крилати ракети „Оникс“ работят в „ято“ с „водещи“ и „следващи“ ракети. Алгоритъмът на опериране осигурява разнообразни опции. Той определя главната цел сред групата вражески кораби, разпределя други цели в ятото и определя траекториите. „Групата прави всичко това автономно“, казва Мураховски.

автор: ГРИГОРИЙ ВОЕВОДИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest