Общество

Русия ще тества бойните си роботи в реални условия

Министерството на отбраната на Русия за първи път ще изпита бойните роботи от семейство „Уран-9“ в реални условия.

Роботите ще охраняват специални обекти и ще се борят с безпилотни летателни апарати (БПЛА) на условен противник на ученията „Запад 2021“. За това съобщава „Известия“, позовавайки се на източник в министерството на отбрaната на Русия.

Източникът на изданието отбелязва, че решението за използване на бойните роботи вече е прието. Задачата на машините ще бъде охрана на полева инфраструктура – складове, командни пунктове и други обекти. Оптико-електронните системи за работа позволяват откриване на противника за последващото му унищожаване, пише „Лента“.

Също така „Уран-9“ ще допълва средствата за портивовъздушна отбрана. Роботът ще открива дронове и ще ги поразява или ще предава данните за целта на средствата за ПВО.

Източникът на изданието добавя, че ученията „Запад 2021“ ще позволят да се вземе решение за ролята на бойните роботи на бойното поле и частите, в които ще работят тези комплекси. През август подразделение, оборудвано с роботи „Уран-9“, се включи на ученията на полигона „Мулино“ в Нижегородска област. Тогава машините бяха използвани за първи път в бойни условия при отбрана, отбелязаха от министерството на отбраната.

През януари ТВ „Звезда“ публикува видеоклип, наречен „Воините на бъдещето“, който се занимава с приложението на многофункционални роботизирани системи „Уран 9“.

От открити източници се знае, че бойният роботехнически комплекс „Уран-9“ е разработен от „776-мм управляема производствено-технологична комплектация“. Машината на гъсенично шаси получи боен модул с 30-мм оръдие 2А72 и 7,62-мм танова картечница ПКТМ „Калашников“. Те се допълват от четири противотанкови управляеми ракети (ПТУР) „Атака“. Този арсенал позволява на машината да се бори с жива сила и вражеска техника – включително нисколетящи въздушни цели.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest