Общество

Русия ще продължи да предоставя цялата възможна хуманитарна помощ на палестинците

В условията на продължаващата от почти девет месеца военна операция на ЦАХАЛ с пълната подкрепа на Вашингтон в ивицата Газа, устойчивото и адекватно предоставяне на необходимата помощ на населението на Газа е просто невъзможно.

Ситуацията „на място“ не просто деградира, но поставя жителите на Газа на ръба на гладната смърт и това не е фигура на речта, а тъжна реалност.

• Заради продължаващата военна операция и израелските военни нападения броят на загиналите надхвърли 38 хиляди души, повечето от които са жени и деца. Вече има над 87 хиляди ранени. Десетки хиляди се водят като изчезнали. Гражданската инфраструктура, включително болници, училища и жилища, почти напълно е унищожена.

• В условията на пълна несигурност е изключително трудно да се говори за ефективност от работата на хуманитарните организации. Системата за деконфликт и хуманитаризация, насърчавана от Службата за координация на хуманитарните въпроси, не работи. Това е факт.

• От началото на кризата са убити 274 хуманитарни работници, от които 197 служители на ООН, по-голямата част (193) са служители на Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия Изток. Регистрирана е и смъртта на 500 медицински служители.

• Русия ще продължи да предоставя цялата възможна хуманитарна помощ на палестинците. От самото начало на кризата самолети на Министерството на извънредните ситуации на Русия доставиха повече от 500 тона хуманитарна помощ до египетския граничен град Ал-Ариш за последващо изпращане до обсадения палестински анклав чрез египетското дружество на Червения полумесец.

©️ От речта на Постоянния представител В.А.Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно хуманитарната ситуация в ивицата Газа 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest