Русия ще изгради ледени военни летища в Арктика

В Русия е разработена методика за използване на лед при строителството на писти в Арктика.

Те може да се използват в интерес на министерството на отбраната на страната за тежките военни транспортни самолети Ил-76.

За това съобщи ТАСС, като се позова на проректора по икономика и иновации на Московския държавен технически университет „Бауман“ Евгений Сторожук. Именно там е разработена новата технология, пише „Российская газета“.

Според хората от университета подобни летища могат да бъдат изградени доста бързо чрез модифициране на ледената покривка със специални реагенти. Издръжливостта на пистата за излитане и кацане ще бъде тествана от оптични сензори вътре в нея. По време на размразяването свойствата на покритието ще се поддържат изкуствено, като се използват замразяващи или химически реагенти.

Проектът е наречен „Площадка“, той е предназначен за континенталните зони на Арктика. Контролерите на такива летища ще могат да работят дистанционно.

Според Евгений Сторожук развитието на технологиите може да отнеме около година. Методиката може да се използва не само за военни цели, но и за складове.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest