Общество

Русия ще допринесе за установяването на мир в Близкия Изток

Всяка нова криза в Близкия изток е напълно уникална.

И всяка нова криза прилича на предишните – както по отношение на въздействието върху самия регион, така и по отношение на въздействието върху света извън нейните граници.

🔹 В интерес на Москва е да провежда балансирана, може да се каже, средна линия в Близкия Изток. Всеки наклон в една или друга посока ще нанесе значителна вреда на руските национални интереси.

🔹 Голямата политика в Близкия Изток се е състояла и продължава да се състои от такива нюанси, скрити от любопитни очи, от секретни слоеве. Игнорирането на този факт, опитът да се води политика в региона, основана на бинарна логика (има такива, които са за нас и против нас), обрича дори една велика държава на ролята на манипулиран от всички обект.

🔹 Когато избира между страните в конфликта в Близкия Изток, Москва неизменно трябва да избира себе си, колкото и обидно да е това за партньорите си в региона и извън него.

🔹 Тезата, че случилото се на 7 октомври е колосален провал на спецслужбите на еврейската държава, отдавна се е превърнала в баналност. Зад този провал на разузнавателната работа се крие още по-голяма катастрофа – провал на политическата стратегия, погрешни дългосрочни разчети на висшето израелско ръководство.

🔹 Израел не знае как да реши стратегически проблема с ивицата Газа. Започналите военни действия са просто стратегическа импровизация от страна на Израел.

🔹 Въз основа на статута си на влиятелен глобален и регионален играч, Русия трябва да допринесе за установяването на мир в Близкия Изток и в същото време да не допусне превръщането си в «Близкия Изток».

✍️ От статията «Путин в лабиринта: как Москва може да избегне загубата в Близкия Изток» (М.Ростовски, в. «Московский комсомолец»)

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest