Общество

Русия ще дава на програмистите изгодни кредити и разрешение за пребиваване

В Русия опростяват процедурата по получаване на вид на жителство (разрешение за постоянно пребиваване – бел.ред.) за чуждестранни IT специалисти, като им се предлагат и редица други ползи, пише „Парламентская газета“

Мерките за подкрепа включват и преференциална ипотека.

По данни на изданието, ипотечният кредит и другите предложения са включени в утвърдената от правителството „пътна карта“ по създаване на допълнителни условия за развитие на отрасъла на информационните технологии. Документът включва 62 мерки, които трябва да увеличат и броя на чужденците в IT сферата, пише „Лента“.

В „пътната карта“ е включено създаването на условия „за привличане и релокация (връщане) на IT специалисти и компаннии, осъществяващи дейност в IT областта в Русия, включително опростяването за IT специалисти на процедурите по получаване на вид на жителство, преференциална ипотека, преференциално кредитиране и други мерки за подкрепа“.

В коментар на инициативата на кабинета, собственикът на IT компания „Максимастър“ Максим Корниенко заяви за „Парламентская газета“, че Русия може, ако не спечели състезанието за IT кадри, то поне да не го загуби. По негово мнение „програмисти от САЩ и Европа не идват да работят при нас, но пазарът на труда в ОНД засега помага“.

По-рано свободните места за програмисти, топ и средни мениджъри и инженери бяха определени като най-високоплатените в Русия. В Москва най-високата заплата се предлага за финансов директор – от 350 000 рубли (4100 евро) на месец.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest