Русия стартира производството на свои тестове за коронавирус

Компания „ДНК-Технология“ от 3 април започва производството на нови тестови системи за коронавирус.

Началните мощности на заводите ще бъдат от 200-400 набора на ден, като се планира да бъдат увеличени до 1000, съобщиха от компанията.

„Предвидено е всеки набор да има 96 теста, така, при наличие на 1000 набора, ще могат да се правят около 100 000 изследвания“, гласи съобщението, цитирано от „Ведомости“. Разработката на PCR-системите се изпълнява съгласно държавния договор с руското министерство на промишлеността и търговията, което отдели за целта 45 млн. рубли. „Наборът съответства на изискванията на Световната здравна организация и министерството на здравеопазването на Русия за диагностика на COVID-19 и позволява да се откриват най-малко 10 копия на вируса в епруветката“, отбелязват от „ДНК-Технология“. Компанията е регистрирала тестовата система в „Росздравнадзор“ и се готви за регистрация зад граница и за получаване на CE IVD-сертификат.

„ДНК-Технология“ произвежда уреди и набори реагенти за изследвания на базата на полимеразна верижна реакция. Създадена е през 1993 г. и обединява опита на водещите сътрудници от Института по физика и висока енергия и Института по имунология. Компанията е единственият, по собствената си оценка, руски производител с пълен технологичен цикъл – от научните разработки до снабдяването на медицинските лаборатории с оборудване и набори реагенти за изпълнение на молекулярно-генетични изследвания по PCR метиоди в реално време.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest